Já tedy už jen vzpomínám, protože jsem celiak a ona odmítá péct bezlepkově jen pro mě, což chápu. I přes tento fakt musím zpětně obdivovat chuť buchet, které umí upéct. Tvarohové s rozinkami či z domácích švestkových povidel. Pak i jablečné se skořicí. Pak dokonce i mrkvové buchty s medem. Rebarborový štrůdl i klasický z jablek. Poctivě velký plech s buchtami přinesla třeba i dvakrát do týdne a vždy se po nich brzo zaprášilo. Já v tomto směru dost pomáhal. :)
Máte taky takovou šikovnou babičku či měli jste takovou?
Pokud ne, tak si vemte aspoň jednu buchtu z obrázku, jo? :))
Ale jen jednu! :D Ať se dostane na více kolemjdoucích v této otázce.
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? bolak, briketka10, Tw!st, Cenobita, da ny před 2954 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Tady mi nekdo dela pekne chute. Mamka pekla tak dobre tvarohove kolace, ach jo.
Upravil/a: yuko
4Kdo udělil odpovědi palec? anonym, da ny, briketka10, annas
před 2954 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Už babičku nemám, ale moje manželka peče také takové dobré.
Pamatuj, čím starší žena, tím lépe vaří a peče.Ale to je tím, že se
věkem dopracuje k tomu, že to umí.
Dnešní mladé ženy to už nebudou umět, protože stát u plotny je pro ně
namáhavá práce a raději si koupí v marketu hotové.
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, briketka10, anonym
před 2954 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Maminka i přítelkyně jsou v tom velmi dobré. Sám sice umím vařit asi dost dobře, ale buchty nepeču, protože nemám rád sladké.
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, briketka10, anonym
před 2954 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nejenom buchty, i všechno ostatní. Vypozoroval jsem, že ta chuť toho jídla je vždycky odstupňovaná z generace na generaci, protože když vaří babička, tak je to vždycky úplná lahoda i když jsou to třeba jen blbý brambory, když vaří máma, tak je to o stupínek nižší úroveň, a když si stoupnu k plotně já, tak seč se snažím jak se snažím, vařím, peču nebo smažím, tak vždycky to stejně nakonec chutná jako když žvejkám hovno.
Upravil/a: bolak
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, briketka10, anonym
před 2954 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Žádné buchty na světě nejsou tak dobré jako ty naše českél
Starý recept. Vždyť se jim také říká Honzovy buchty. Pohádkový Honza
jich několik dostal s sebou do ranečku, když šel do světa učit se třeba
latinsky.
Vždy jsem byla nedočkavá, když babička/máma buchty pocukrovaly, daly je vychladnout, v které bude maková náplň. Jakési zahalené tajemství, které jsem vždy nerozluštila. Nepohrdla jsem ani tvarohovou čií povidlovou náplní . Ale maková byla nej …
Dnes buchty peču jen občas, i když ostatním chutnají, já je nejím, jen vzpomínám na „dětství“.
Upravil/a: annas
3Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, da ny, vagra
před 2954 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
Babička ne, ale mamka umí :{)>
2Kdo udělil odpovědi palec? da ny, briketka10
před 2954 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Někdy mi moje babička lála, jako by byla z pekla.
1Kdo udělil odpovědi palec? briketka10
před 2954 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Moje babička byla ještě taková ta „pohádková“ babička se šátkem
„na babku“, která co mohla, to dělala sama. Navíc dlouho pracovala jako
kuchařka. Buchty pekla dokonalé, ale nejlepší byly její tvarohové
šátečky. Druhá babička měla cukrovku, takže to s pečením sladkého
nepřeháněla.
Máma peče, peče dobře, ale až taková vášnivá pekařka to není.
Já se péct snažím, ale mám také doma toho celiaka, takže s tím teď
trochu zápasím. Ona ta bezlepková mouka je prostě jiná.
Upravil/a: quentos
1Kdo udělil odpovědi palec? briketka10
před 2954 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ach jo,
buchty jsem nepekla dobré 4 roky…
Buchty od babičky z JČ jsem bohužel neměla možnost ochutnat (nepamatuji
si).
Druhá babi peka buchty jako cihly, měla 6 dětí (4 kluky), tak se s tím
"nemazlila, ale byly chutné, jen se rozplývaly.Tvaroh byl stále k mání,
tak byly oblíbenější makové. Strejda na ně vzpomínal… Jednou jsem ho
při jeho
návštěvě překvapila buchtami a byly prý jako od mámy ;-D Jeho žena je
skvělá kuchařka, peče dobroty, ale buchty prý tak dobré neumí ;)
Já miluji povidlové, tvarohové a mužská část rodiny (i bývalé)
s mákem spolu se švestkou nebo višněmi.
Je to výzva, někdy opět vyzkouším…
U nás frčí hrnečkové koláče všeho druhu na plechu nebo řezy. Je to
brzy hotové.
Štrúdl pečeme už jen z mrkvového těsta podle rp. bývalé tchýně.
Nezavinujeme, ale přehazujeme (mokré těsto uvnitř není v oblibě.
Kupované nechtnají a sušenky také ne. Pečeme doma a víme co jíme.
Výjimečně zakoupíme palmáčové koblihy …
Upravil/a: da ny
1Kdo udělil odpovědi palec? briketka10
před 2952 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Buchty jsou metla lidstva. Způsobují cukrovku a tloustnutí. Podle nejnovějších poznatků správná potravina, která nezpůsobuje tloustnutí, je pravý opak buchet. Obsahuje minimum sacharidů, hodně živočišných tuků a vlákniny. To je také důvod, proč vám dnešní buchty nechutnají.
Rozdíl v buchtách, co pekla babička je, že v nich bylo více vlákniny, třeba i ovocné, žádný rostlinný olej, ale naopak byly více mastné než dnes. Dávalo se do nich máslo, sádlo i lůj a také čerstvá vejce.
http://stalemladi.cz/tucna-strava-puvodce-civilizacnich-chorob-nebo-dlouhovekosti/
Posledních 40 let byla potřeba, aby lidé víc jedli, a zároveň dlouho nepobírali důchod, takže dezinformaci o škodlivosti nasycených tuků nikdo neměl důvod vyvracet. Vyhovovala jak pěstitelů, výrobcům potravin, poskytovatelům rychlého občerstvení, tak i zdravotním pojišťovnám. Čím zdravěji žijete, tím více na vás bude muset sociální odbor vynaložit.
1Kdo udělil odpovědi palec? briketka10
před 2943 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Lahny: Nebuďte takový pesimista :) Ona je pravda, že ty naše babičky
neměly na výběr, pokud chtěly mít buchty, musely je upéct. Ale myslím,
že žen, které kupují hotové, zase tolik není, navíc se to nedá
jíst.
Já tedy teď i kupuju, ale to je z důvodu, který jsem napsala v odpovědi.
S tou bezlepkou prostě trochu zápasím, ale to je přechodný stav.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |