Avatar uživatele
luky.1986

Solite a peprite steaky pred nebo az po tepelné uprave? (minutkove)

Proc nekteri cesti profesionalni kuchari doporucuji steaky solit, peprit az po priprave steaku (jinak to berou za velkou chybu) zatimco vsude ve svete se steak nejdriv osoli a opepri a pak tepelne upravuje??

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zjentek před 2109 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Záleží na druhu steaku. Pravý hovězí steak by měl být udělaný prudším orestováním, skutečně bez soli a koření. Samozřejmě bez naklepání. Sůl z masa vytahuje vodu, prudkým orestováním se maso naopak „uzavře“ a všechna šťáva zůstane uvnitř. Většina lidí si ale maso naloží předem, nechají vstoupit sůl a chutě marinády dovnitř. Pak je minutka natotata.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
miroslav.bk

Zasadne solit „az po“, protote jinak bude maso tuhe – jak jiz napsal predrecnik, sul vytahne z masa vodu, takze nebude stava a tedy maso bude tuhe, suche.

Idealni postup je: maso dat na rozpalenou panev/gril a z kazde strany nejprve zprudka opect (malou chvili, nez se maso „zatahne“ – uzamkne stavu uvnitr), pak snizit teplotu a masicko dodelat na pozadovany stupen propeceni.

Az bude hotove, teprve dochutit.
A pozor, po sundani z panve/grilu nech chvili odlezet. Nepichej do nej, ani nerez, hned nebo vsechna stava vytece.

Dobrou chut!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Kde „všude ve světě“?

Já zase „ze světa“ znám, že se napřed opeče, teprve potom osolí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek