Avatar uživatele
slevin

skodlivost mikrovlnne trouby:muze skodit zdravi ohrev jidla v mikrovlnne troube?dekuji za odp.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Mc Merkurion před 4141 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
pusinka50

Ať jsem četla mnoho odkazů, nic nenasvědčuje tomu, že by mikrovlnné ohřívání potravin bylo škodlivé. Nenašla jsem jediný zdroj, který by používání mikrovlnky řadil mezi zdraví nebezpečné. Těžko lze posoudit, zda mnohé informace chtějí zakrýt pravdu, ale na druhou stranu, proč by se to tak ze stran různých zdrojů dělo. Takže nezbývá než věřit, že to nebezpečné není.
Vliv mikrovlnného ohřevu na potraviny[editovat]

Žádná dodnes dostupná studie nepotvrdila jiné účinky mikrovln na jídlo než tepelné. K tomu, aby např. došlo k změně molekul „jídla“, je potřeba ionizace a ionizující záření. Mikrovlnné záření je však zářením neionizujícím. Při ohřívání jídla dochází k degradaci vitamínů či aminokyselin. K těmto změnám však dochází i při ohřevu konvenčními metodami. Vysvětlení teorie vybuchujících vajec tvrdící, že je to ukázka škodlivosti na pokrm a člověka, je prosté. Objem vody a objem vodní páry, pocházející z totožného množství vody, je velice odlišný. Pára má několikrát větší objem, a proto dochází k expanzi, následnému úniku a proražení skořápky vajíčka.

Působení mikrovln (vysokofrekvenčního pole) na člověka má také pouze tepelné účinky. Jediný prokázaný efekt je ohřátí tkáně.

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Mi­krovlnn%C3%A1_t­rouba

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Pájo

Pokud ji používáte dle instrukcí a doporučení výrobce, tak by neměla škodit lidskému zdraví.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Tady si najdi co se ti hodí a čemu věříš!
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/mikrovnne-trouby-a-rakovina

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Mikrovlnky se u nás používají čtvrt století, v cizině ještě déle, aniž by byla nějaká škodlivost prokázaná.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

studie o škodlivosti a vlivu tohoto záření na strukturu rozličných potravin nejsou žádoucí, trouby jsou veliký byznys. Těchto vlivů je však široké spektrum.
dále máš mnoho odlišných způsobů, jak si ohřevem můžeš poškodit zdraví:
http://www.go­ogle.cz/url?sa=t&rct=j­&q=&esrc=s&sou­rce=web&cd=1&ved=0CC4QFj­AA&url=http%3A%2F­%2Fhome.zcu.cz%2F~jko­hout4%2Fclanek-mikrovlny.doc&e­i=RfrbUcLQDI_Msga4xo­CYDQ&usg=AFQjCNEb­wK_wdGSvUtjj6if5CGmHViC­Jdw&bvm=bv.48705608,d­.Yms

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Těžko říct… Pokud vím, definitivně není potvrzena hypotéza o škodlivosti ani hypotéza o bezpečnosti. Riziko vidím v tom, že ohřev probíhá jinak než při konvenčním ohřevu. Pokud spálíš něco na ohni, uvidíš to. V mikrovlnce je možné spálit jídlo uprostřed… Považuji za možné, že nějaké lokální výkyvy v intenzitě pole mohou poškodit skrytě malé kousky ohřívaných potravin.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

popísalo sa o tom mnoho.
jednoznačný kompromis znie:
trúba musí byť v poriadku, najmä ochranné prvky pred únikom žiarenie (napr. tá mriežka na dvierkach, v žiadnom prípade neodstraňovať.

v mikrovlnnej trúbe sa potraviny ohrievajú nerovnomerne, preto nie je vhodná na „varenie“ (proste nerobiť napr. surové kura v mikrovlnke), ale iba na ohrievanie pokrmov.
Pokiaľ sa dá, treba použiť klasický spôsob. (rúra, kastról. para), pokiaľ to možné nie je (časová tieseň, lenivosť, došiel plyn a pod.), je možné mikrovlnku na ohrev použiť.
Občasné používanie určite nie je škodlivé, niekoľkokrát denne by som už považoval za isté riziko – nie ani tak z obavy pred chorobou spôsobenou žiarením, ale zo znehodnotenej stravy.

keď si prečítate názory škodí/neškodí, javí a takéto používanie ako rozumný kompromis, relatívne bez rizika ohrozenia zdravia (čo keby mali odporcovia mikrovlnky pravdu?).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Myslím si, že každé záření v nějaké menší míře lidskému zdraví neprospívá. Ať se jedná o mikrovlnku, televizi, mobil, wifi apod. Vše by se mělo užívat s rozumem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
huxa

Ano, může, ale né jídlu ale tobě, jestliže necháš otevřené dvířka nebo nedáš dovnitř jídlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

pokud dozapnutý mikrovlnky nebudeš strkat ghlavu nebo jiné části těla tak těžko. Mikrovlnka pracuje na principu rozkmitání částit jídla,což vydává teplo.Proto se jídlo ohřeje. jinak žádná radiace nehrozí.Mikrovlnny jsou škodlivé ale jen tím že zahřívají vše co jim příjde do cesty.Jinak žádné radioaktivní či podobné záření nevydávají.Ne­ionizující záření což mikrovlnné je, změnu molekul jídla nezpůsobuje,takže se tam nemůže vyskytovat radioaktivita.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
huxa

marci1-takže ani na sluníčku bysme neměli být těch 12 hodin denně? :) přeci vše co vidíš odráží nějaké záření…

Dochy-právěže mikrovlnka ohřívá nerovnoměrně.

Abyste všichni jaksi pochopili lépe, co mikrovlnky dělají :)
„Mikrovlny o vlnové délce kolem 12 cm mají frekvenci blízkou rezonanční frekvenci některých nesymetrických molekul, hlavně vody. Potraviny, které jíme, obsahují velké množství vody, a navíc mikrovlny nádoby (sklenice, talíře, keramické hrníčky) neohřívají, takže se mikrovlnné trouby staly velice populárními potřebami v domácnostech.“ toť wikipedia o mikrovlnách.
Jinak vysvětlené-můžete si ohřívat jídlo také na reprácích, nicméně musí mít podobnou či stejnou frekvenci, jakou má látka, která tvoří dané jídlo. Mikrovlnky vytváří mikrovlny, které jsou na podobné frekvenci, jako má voda a tím atomy vodíku a kyslíku dokáží rychleji rozpohybovat, rozkmitat. Jak každý jistě ví, čím rychleji kmitají atomy, tím je daná látka teplejší. A atomy vody předají toto kmitání ostatním atomům v dané látce.

před 4141 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Však to píšu, že může docházet k lokálním excesům…

před 4141 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek