Avatar uživatele
dust8

S hráškem, uzeninou nebo vídeňský. Jaký bramborový salát je nejlepší?

Zdroj: https://www.id­nes.cz/hobby/do­mov/vanocni-bramborovy-salat-priprava-druhy-ingredience.A191217_155­637_hobby-domov_bma

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1, da ny, Kepler, Kajoch, EKSOT123 před 1780 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
nyjono

Nejlepší je ten, který tomu kterému chutná.
To je přece jasný. No ni?
Letos zkusím přidat trochu řapíkatého celeru, tak uvidím, jak bude šmakovat 😁

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Edison

Dle vkusu každého soudruha. Uzenina ovšem do bramborového nepatří, přesněji, pak už je to spíše vlašský a já ho tak mám raději. Vídeňský je taky skvělý, je to prostě něco naprosto jiného. Když jedu do rakous, neodpustím si wiener schnitzel s tímhle wiener salátem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

To je opravdu záležitost chutí a každý preferuje něco jiného. Moje bejvalka používala jako základ obyčejný vlašák nebo pochoutkový salát a doplnila jej kostičkami brambor (A) + dalšími ingrediencemi. Musím říct, že byl vynikající. Už jenom kvůli tomu, že přednostně jej bagrovala žena, zatím co já se soustředil na smaženého kapra.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

S hráškem super, s uzeninou ne. Ani žádné šlehačky. Ani vařená vejce. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kajoch

Hrášek někdy dávám.Bramborový salát mám moc rád.
Wiener schnitze jsem si ve Vídni nikdy nedal a to jsem ji navštívil asi dvacetkrát…nes­plněný jeden můj sen… asi takový,jako dát si třeba toužebnou langustu v jakémkoliv jižním státě…proč asi?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Mám ráda všechny domácí bramborové saláty s majonézou nebo bez (hořčice a lák).
Pokud s majonézou, tak ne „tekuté“.
Např. brambor, cibule, steril. okurky, vejce nebo místo okurek sterilovaná červená paprika.
Do svátečního dáváme hrášek i salám. Ne jablko, ne olej. Dělá se ho „kotel“ a pojídá
se samotný, pro chuť několik dní.
Někdy máme 2 druhy. Variaci rodinného receptu (prababičky mé dcery). salátu „Vinegret.“
Ty jsou v rodinách tak různé, jako např. boršč.
/vařené brambory, vařená červená řepa, fazole, mrkev, sterilované okurky, cibule, sůl, pepř, hořčice, majonéza. Podává se k masu a s domácím křenem na sladkokyselo, ale i bez křenu.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

kajoch: prý „Wiener schitzel mi kartofeln " ve Vídni ani neznají, stejně jako v Szeget, neznají "segetínský“ guláš.

před 1780 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Tady se poněkud mýlíš, Keplere. Videňský řízek samozřejmě ve Vídni znají. Dokonce mi jeho menší verzi jako řízek po vídeňsku. Szeged se píše s D a nic, jako segedýnský guláš v zásadě ani neexistuje. V Maďarsku je známý pod názvem Székelygulyás a Székelykáposzta. ( https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Seged%C3%AD­nsk%C3%BD_gul%­C3%A1%C5%A1 ). Některé zdroje říkají, že hrabě Székely jednou pozdě večer přijel do hostince a neměli tam nic jiného, než zbytek perkeltu a trochu zelí…

před 1778 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Jo… a ve Vídni spíše než kartofeln znají erdapfeln. 😉 Odtud jihomoravské erteple, počeštěné zemepfeln, nebo severomoravské zemáky. Ovšem z kama jsou ostravské kobzole netuším…

před 1778 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

Szeget nevím, ale Wiener Schnitzel bude fake. V Rakousku ho mají pod tímto označením v každém obchodě. Zato ryba jako vánoční jídlo tam zas tak rozšířená není. Spíš husa, apod.

před 1778 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek