"Brokolice, květák: Jsou sice zdravé a nacpané vitamíny, ale řada lidí nesnáší jejich typické aroma. Dalším nepříjemným efektem brokolice a květáku je jejich výrazně nadýmavý efekt. Jde o důsledek rafinózy.
To je další druh nestravitelného cukru, který v tlustém střevě kvasí s bakteriemi, produkujícími plyn. Špatnou zprávou pro milovníky brokolice a květáku je to, že s nadýmáním nelze bohužel nic udělat.
Můžete je zmírnit tím, že budete tuto zeleninu pojídat společně
s dalším jídlem, ale zcela zamezit nadýmajícímu efektu zamezit
nemůžete."
http://www.forexample.cz/view.php?nazevclanku=7-jidel-ktera-zpusobuji-nadymani&cisloclanku=2012020014
Vařím brokolici stejně jako květák s kmínem. Kdysi mně doporučila známá lékařka, že když k ní nepřidáme tuk, nadýmání se zmírní.
Nebo nepít nejméně čtvrt hodiny před jídlem a po jídle.
Po jídle volit teplý nápoj, např. fenyklový, mátový nebo heřmánkový
čaj. Studený nápoj stav zhoršuje.
Pokud se tento druh zeleniny vaří dlouho, nadýmání se zmírní. Ale to u brokolice není zrovna žádoucí.
U každého je to jinak.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Pokud tě nadýmá květák, bude tě nadýmat i brokolice – tyto
zeleniny ´fungují´ velmi podobně…
Mne nenadýmají…
😉
0 Nominace Nahlásit |
Netuším…
Květák mne nenadýmá a brokolici mám zakázanou lékařem.
Domnívám se, že její význam např. při hubnutí je zbytečně
přeceňován ;).
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |