Jako pokrm. Vzpomínám si ještě ze školní jídelny na dušenou mrkev. Jde o zdravé jídlo a proto se v menu vyskytovala často (se šťouchaným bramborem docela mňamka). Zatímco dušenou petržel jsem zde snad vůbec nezaznamenal. Přitom cena/pěstební nároky podobné, dále petržel je taktéž zdravá, zase jinak než mrkvička, i když jsou si v tolikerém podobné. Mně nadapá, že čloběku by konečný pokrm mohl připadat nevábné v ohledu k zabarvení. Děkuju.
(Ani ve Fruitissimo a podobných, jsem petržel neviděl. Třeba celer vám do kelímku vymačkají, ale úplně petržel už tak ne. 🤷♂️)
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 16 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Petržel je mrcha, často blbě vyklíčí, dá víc práce a málokdy má
takový výnos jak mrkev. Proto také bývá aspoň třikrát dražší.
Jinak ji používám často. Ale ne samotnou, pouze jako příměs ke všemu
možnému. Asi jsem byl v minulém životě hryzec, protože baštím
i pastiňák a všechno možné.
Jinak petržel se jako příměs hodí i do čalamády.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit |
KOŽENOVÁ PETRŽEL MÁ VÁRAZNOU AROMATICKOU CHU´t,
Pokud je jí v zeleninové směsi (podkladu)m větší množství,
chuť budoucího pokrmu zkazí.
Nic chutného to není.
Celerové pyré jsem už ochutnala,
Na rozdíl od celeru, ze kterého se dělávají i pomazánky.
„Petržel je tradiční kořenová zelenina. Je vynikající na přípravu
polévek a vývarů, smetanových a houbových omáček, nádivek, sekaných
i dušených mas nebo salátů. Má silně aromatickou vůni a nasládlou,
poněkud ostrou chuť.“
Dušení mrkev mi chutná 🙂
Více však maso v mrkvi.
o pokrájím na kostky a na cibuli opeču a dusím doměkka
(hovězí nebo vepřové). Pak přiám mrkev (strouhanou, na kostičky
pokrájenou, případně na plátky, nejčastěji nahrubo, ustrouhá el.
struhadlo). Dochutím máslem, citronem, solí, cukr není třeba, bývá dost
sladká),
0 Nominace Nahlásit |
Dušená mrkev je oblíbená a tradiční příloha v mnoha jídelnách díky své sladkosti a jemné textuře. Co se týče dušené petržele, zde jsou některé možné důvody, proč se v kuchyni moc neuchytila:
Chuť a aroma: Petržel má výraznější a ostřejší chuť než mrkev, což může být pro někoho méně lákavé, zvláště když je dušená. Její silná chuť a aroma mohou přebíjet ostatní ingredience.
Textura: Dušená petržel může mít lehce gumovitou konzistenci, což nemusí být vždy přijatelné, zejména pro děti.
Vzhled: Jak jsi zmínil, estetická stránka jídla hraje také roli. Dušená petržel nemusí vypadat tak atraktivně jako jasně oranžová mrkev.
Kuchyňské zvyklosti: Tradiční recepty a zvyky v kuchyni mají velký vliv. Mrkev je často dušená, zatímco petržel se obvykle používá jako přísada nebo ozdoba v polévkách, salátech či omáčkách.
Popularita: Některé zeleniny jsou jednoduše více populární a zakořenily se v našich stravovacích návycích více než jiné.
Co se týče petržele v nápojích, její výrazná chuť a vůně může být důvodem, proč není tak často používána ve fresh nápojích, zatímco celer má neutrálnější a jemnější chuť, která se snáze kombinuje s jinými ingrediencemi.
0
před 16 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1725 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 918 | |
iceT | 629 | |
da ny | 615 | |
zjentek | 581 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |