Avatar uživatele
zjentek

Proč vlastně se v kuchyni nijak neuchytila dušená petržel?

Jako pokrm. Vzpomínám si ještě ze školní jídelny na dušenou mrkev. Jde o zdravé jídlo a proto se v menu vyskytovala často (se šťouchaným bramborem docela mňamka). Zatímco dušenou petržel jsem zde snad vůbec nezaznamenal. Přitom cena/pěstební nároky podobné, dále petržel je taktéž zdravá, zase jinak než mrkvička, i když jsou si v tolikerém podobné. Mně nadapá, že čloběku by konečný pokrm mohl připadat nevábné v ohledu k zabarvení. Děkuju.

(Ani ve Fruitissimo a podobných, jsem petržel neviděl. Třeba celer vám do kelímku vymačkají, ale úplně petržel už tak ne. 🤷‍♂️)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 16 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
EKSOT123

Odpoveď byla označena jako užitečná

Petržel je mrcha, často blbě vyklíčí, dá víc práce a málokdy má takový výnos jak mrkev. Proto také bývá aspoň třikrát dražší.
Jinak ji používám často. Ale ne samotnou, pouze jako příměs ke všemu možnému. Asi jsem byl v minulém životě hryzec, protože baštím i pastiňák a všechno možné.
Jinak petržel se jako příměs hodí i do čalamády.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

KOŽENOVÁ PETRŽEL MÁ VÁRAZNOU AROMATICKOU CHU´t,
Pokud je jí v zeleninové směsi (podkladu)m větší množství,
chuť budoucího pokrmu zkazí.
Nic chutného to není.
Celerové pyré jsem už ochutnala,
Na rozdíl od celeru, ze kterého se dělávají i pomazánky.

„Petržel je tradiční kořenová zelenina. Je vynikající na přípravu polévek a vývarů, smetanových a houbových omáček, nádivek, sekaných i dušených mas nebo salátů. Má silně aromatickou vůni a nasládlou, poněkud ostrou chuť.“
Dušení mrkev mi chutná 🙂
Více však maso v mrkvi.
o pokrájím na kostky a na cibuli opeču a dusím doměkka
(hovězí nebo vepřové). Pak přiám mrkev (strouhanou, na kostičky pokrájenou, případně na plátky, nejčastěji nahrubo, ustrouhá el. struhadlo). Dochutím máslem, citronem, solí, cukr není třeba, bývá dost sladká),

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lukas1912

Dušená mrkev je oblíbená a tradiční příloha v mnoha jídelnách díky své sladkosti a jemné textuře. Co se týče dušené petržele, zde jsou některé možné důvody, proč se v kuchyni moc neuchytila:

Chuť a aroma: Petržel má výraznější a ostřejší chuť než mrkev, což může být pro někoho méně lákavé, zvláště když je dušená. Její silná chuť a aroma mohou přebíjet ostatní ingredience.

Textura: Dušená petržel může mít lehce gumovitou konzistenci, což nemusí být vždy přijatelné, zejména pro děti.

Vzhled: Jak jsi zmínil, estetická stránka jídla hraje také roli. Dušená petržel nemusí vypadat tak atraktivně jako jasně oranžová mrkev.

Kuchyňské zvyklosti: Tradiční recepty a zvyky v kuchyni mají velký vliv. Mrkev je často dušená, zatímco petržel se obvykle používá jako přísada nebo ozdoba v polévkách, salátech či omáčkách.

Popularita: Některé zeleniny jsou jednoduše více populární a zakořenily se v našich stravovacích návycích více než jiné.

Co se týče petržele v nápojích, její výrazná chuť a vůně může být důvodem, proč není tak často používána ve fresh nápojích, zatímco celer má neutrálnější a jemnější chuť, která se snáze kombinuje s jinými ingrediencemi.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek