Avatar uživatele
modnar

Proč se sušením jablek (křížaly) zvyšuje jejich kalorická hodnota?

Jablko má obecně v normálním stavu cca 50 kalorií na 100 g, proč tedy pouhým sušením se hodnota zvedá na nějakých 220 kalorií? Tak jest uvedeno v kalorických tabulkách.

Zajímavá 0 před 1682 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ozzius

Nevím jak to přesně je, ale dejme tomu, že 440g jablko má 220 kalorii, vysušíš ho, vypaří se třeba 300g vody (ta nemá kalorie) a zbyde ti 140g vysušené (a nakrájené) jablko, které má 220 kalorií

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Protože sušením se z jablečné hmoty odstraní voda, která žádnou kalorickou hodnotu nemá. Sušené jablko má pak prakticky stejnou kalorickou hodnotu jako čerstvé při nižší hmotnosti.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek