Avatar uživatele
postcd

Proč se říká že je rafinovaný cukr nevhodný nebo „nezdravý“?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4287 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Rafinovaný cukr má v lidském těle stejné účinky jako nerafinovaný !! Je jenom otázkou zda všechny látky které se několikanásobnou rafinací zkoncentrují v melase jsou lidskému tělu prospěšné !!!Já jsem přesvědčen že řada z nich je škodlivější než čistý cukr.
Doplňuji:
Hlavní metoda rafinace( čištění) cukru je krystalizace a promývání krystalu na odstředivce. Nikoliv bělení. Bělení je jenom nevýznamná kosmetická úprava cukru !!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

Nejpoužívanější surovinou pro výrobu cukru je u nás cukrová řepa. Vyrábí se z ní cukr bílý, který se řadí mezi potraviny rafinované. Rafinovaný cukr prochází při své výrobě procesem bělení, tedy chemickým procesem, při němž je cukr zbaven veškerých minerálních látek a důležitých vitamínů, především také zbytkové melasy, která cukr obohacuje o cenné minerály.
Zdroj :
http://www.na­zeleno.cz/bily-cukr-trtinovy-cukr-nebo-prirodni-sladidla.aspx

Doplňuji:
mosoji,
jen jsem kopírovala co
je v článku o té rafinaci :)

Upravil/a: briketka10

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit


Avatar uživatele
pusinka50

Bílý rafinovaný cukr obsahuje prakticky pouze čistou sacharózu, nic víc: všechny vitaminy a minerální látky jsou při jeho výrobě odstraněny. Ke správnému zpracování cukru trávicím ústrojím jsou ovšem potřeba, takže nezbývá, než si je vzít přímo z těla. Konzumací bílého cukru se ochuzujeme o vitaminy řady B a minerální látky vápník a hořčík, fosfor, železo, chrom a mangan.

Dvacet až třicet prvků, součástí cukrové řepy, jsou při výrobě odstraněny. Po jídle se cukr dostává velmi rychle ze střev do krve a odstraňuje únavu. Jenže v krátkém čase dochází k větší únavě až ochabnutí. Při náhlém zvýšení hladiny krevního cukru nastává zvýšený přísun inzulínu do krve, což způsobí nepřiměřeně velký pokles glukózy a v důsledku toho opět zvýšení únavy. Po požití cukru má člověk pocit rychlého nasycení.

Hlavní rozdíl mezi bílým a hnědým cukrem je v tom, že ten tmavší neprošel chemickým procesem zvaným rafinace, při kterém se přírodní cukr čistí od zbytků melasového sirupu a vlákniny. Zastánci přirozené stravy proto o takto upraveném cukru hovoří jako o bílém chemickém jedu, který tělu nepřináší vůbec nic dobrého.

Hnědý cukr oproti tomu obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, které se během zpracování bílého cukru ztrácejí. Avšak pozor, množství prospěšných látek je v hnědém cukru naprosto zanedbatelné, a proto se ani on nedá doporučit jako součást zdravé výživy.
Zastánci přírodního cukru tvrdí, že je pro naše tělo snáze stravitelný a už to považují za výhodu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

navíc třtinová melasa má příznivé
účinky na klouby i jen její extrakt
kamarádka ho pije každý den, ale
je o dost drašší..
http://www.doc­simon.cz/zbozi/trti­nova-melasa-blackstrap-625g

před 4287 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek