K tomu rohlíku jsem si dal sýr, na obalu je napsáno, že je to tavený
sýr a tak mě napadlo, že nevím proč se vlastně sýru říká tavený
sýr.
Z čeho se takový sýr taví, jak vzniká?
Kdy byl poprvé vyroben tavený sýr?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, anonym, BEAES před 5070 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Musím odpovídat ve zkratkách protože se nesmí to. Viz dnešní Novinky.
T s jsou n s sýrů. Z se v až na z m století. N n o, ale byly p v. C bylo z t sýr s s a t, který si z n k.
Zdroj: http://www.novyvek.cz/index.php?sekce=maminka&pg=clanek&id=542
1Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst
před 5070 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Výroba tavených sýrů se datuje od roku 1911, kdy švýcarská firma
Gerber v Thůnu způsobem, který byl dokonce určitou dobu zahalený
tajemstvím, zpracovala přírodní sýry na trvanlivější formu vhodnou na
export do tropických zemí
Doplňuji:
http://www.nakladany-hermelin.cz/o-syrech-obecne/historie-syru/
Zdroj: http://www.tany.cz/index.php?id=syry
Upravil/a: panenka
1Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst
před 5070 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
První zmínky o tavených sýrech pocházejí z konce 19. století. Ale až v roce 1911 se ve švýcarském Thunu podařilo Walterovi Gerberovi a Fritzovi Stettlerovi vyrobit kvalitní trvanlivý tavený sýr, který dál nezrál. Nejprve byl do rozemletého ementálu přidán citran sodný, který posloužil jako tavicí sůl. Celá směs byla následně zahřívána. Díky použití tavicí soli byla emulze rovnoměrná a po ztuhnutí se mohl sýr zabalit. Zpočátku sloužil jako obal pergamen nebo plechové krabičky, kdy byla celá kulatá krabička vyplněna hmotou. Balení do nám známých trojúhelníčků nebo čtverečků začalo až po první světové válce.
Zdroj: http://www.babinet.cz/zobraz.php?6231
1Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst
před 5070 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano je to samá chemie. Od citrátových tavicích solí ( to jsou ty
přídavky chemie při výrobě sýra) se pomalu přešlo na fosfátové tavicí
sole. Spotřebitelé to ani nezaznamenali.
Proto někteří léčitélé nedoporučují konzumaci tavených sýrů.
Tavicí sole nyní obsahují nejen citrany ale i dinatrium nebo trinatrium fosfáty.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4621 | |
led | 3002 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2240 | |
zjentek | 1650 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1315 |
Divadlo |
Etiketa |
Kulturní akce |
Literatura |
Náboženství |
Ostatní kultura a společnost |
Historie |