Avatar uživatele
Miroslavst

Proč se říká sýru tavený sýr, jaký je jeho původ a kde se vlastně taví?

K tomu rohlíku jsem si dal sýr, na obalu je napsáno, že je to tavený sýr a tak mě napadlo, že nevím proč se vlastně sýru říká tavený sýr.
Z čeho se takový sýr taví, jak vzniká?
Kdy byl poprvé vyroben tavený sýr?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, anonym, BEAES před 5070 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Musím odpovídat ve zkratkách protože se nesmí to. Viz dnešní Novinky.

T s jsou n s sýrů. Z se v až na z m století. N n o, ale byly p v. C bylo z t sýr s s a t, který si z n k.

Zdroj: http://www.no­vyvek.cz/index­.php?sekce=ma­minka&pg=clanek&id=542

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

Výroba tavených sýrů se datuje od roku 1911, kdy švýcarská firma Gerber v Thůnu způsobem, který byl dokonce určitou dobu zahalený tajemstvím, zpracovala přírodní sýry na trvanlivější formu vhodnou na export do tropických zemí
Doplňuji:
http://www.na­kladany-hermelin.cz/o-syrech-obecne/historie-syru/

Zdroj: http://www.ta­ny.cz/index.php?id=sy­ry

Upravil/a: panenka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
BEAES

První zmínky o tavených sýrech pocházejí z konce 19. století. Ale až v roce 1911 se ve švýcarském Thunu podařilo Walterovi Gerberovi a Fritzovi Stettlerovi vyrobit kvalitní trvanlivý tavený sýr, který dál nezrál. Nejprve byl do rozemletého ementálu přidán citran sodný, který posloužil jako tavicí sůl. Celá směs byla následně zahřívána. Díky použití tavicí soli byla emulze rovnoměrná a po ztuhnutí se mohl sýr zabalit. Zpočátku sloužil jako obal pergamen nebo plechové krabičky, kdy byla celá kulatá krabička vyplněna hmotou. Balení do nám známých trojúhelníčků nebo čtverečků začalo až po první světové válce.

Zdroj: http://www.ba­binet.cz/zobraz­.php?6231

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Ano je to samá chemie. Od citrátových tavicích solí ( to jsou ty přídavky chemie při výrobě sýra) se pomalu přešlo na fosfátové tavicí sole. Spotřebitelé to ani nezaznamenali.
Proto někteří léčitélé nedoporučují konzumaci tavených sýrů.

Tavicí sole nyní obsahují nejen citrany ale i dinatrium nebo trinatrium fosfáty.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek