vzdycky kdyz je bourka zkazi se mi v lednici otevrene mliko,kupuji trvanlive tak to nechapu
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? Miroslavst, Jahoda, anonym, anonym, 1popelka1, aramah, pekynka, Bunnik před 5224 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Tak jsem si připoměl svoje dětství. Ano v bouřkovém období jsme
mívali k večeři často kyselé mléko, které se ve spíži srazilo při
bouřce ( ono se srazí i v chladničce). Každá hospodyně to tenkrát
znala.
Přiznám se ale , že nevím co způsobuje, že se kasein a další proteiny ve
mléce sráží zrovna při bouřce a jsem chemik. Trochu se po tom
poohlédnu.
Když se nad tím zamyslím je to chemická reakce jako každá druhá. Na
chemické reakce má vliv i tlak. Zřejmě je iniciací pro sražení mléka
změna tlaku při bouřce, která určitě je.
Doplňuji:
Jediné co jsem dohledal, je že kyselé srážení mléka ( ono je i sladké)
způsobuje změna elektrického potenciálu. Což se při bouřce
určitě děje.
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Nejsem chemik ani fyzik, ale domnívám se, jak trochu nakousl mosoj, že by
to spíš než tlak mohl způsobotat ozon, který vzniká v atmosféře vlivem
elektrostatických výbojů způsobených bleskem.
To alespoň případná nápověda pro mosoje ajinak taky mě to zajímá.
0 Nominace Nahlásit |
Podobná otázka už tu jednou padla.
Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otázky/proc-kysne-mleko-pri-bource
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |