Avatar uživatele
dgfdgf

Proč píšou v některejch receptech na hamburgery nebo karbanátky, že maso máme solit a pepřit, až je hotový, ne dřív?

Zajímavá 0 před 2866 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Seznam.cz

Koření se solí se během tepelné úpravy vstřebá do hmoty natolik, že potom hotové jídlo chutná tak nějak neslaně. Přitom slané je. Je to tím, že jazyk při kontaktu s potravinou chce přijít do styku se solí, ale ta sůl se rozplynula, rozpustila. Kvůli tomu je tendence přisolovat, případně přikořenit. Možný důvod je v obalení molekul soli tukem, z toho vzniká ‚mýdlo‘ bez chuti.
Naopak u polévek je lepší solit hned, tekutina líp přijde do styku s jazykem. Solí-li se polévka po uvaření podle chuti, po několika hodinách se dokonale rozpustí a je přesolená. Platí pro kamennou sůl, ne pro mořskou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tatanka

Mleté maso bych já osobně kořenil před úpravou, propracováním je kořeněno i vevnitř nikoli jen na povrchu, naopak steaky kořenit až po dohotovení při tzv. vydýchání.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek