Proč? Proč dnes může výrobce potravin si tam libovolně nadnat éček, kolik on chce a ještě si na spotřebitelích vydělat pěkný balík? Alespoň by byly potraviny zdravější. Když byly tady v minulosti československé státní normy, tak co vim od vyprávění babičky a dědečka, tak to jídlo chutnalo úplně jinak a líp.
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, ivzez, marci1, Schluker před 1505 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
ČSN stále existují, jen jsou dány do souladu s těmi evropskými a mají označení ČSN – EN. Zpravidla jsou přísnější. Éčka se přidávaly i za socíku a nedá se říci, že tehdy byly potraviny zdravější, naopak se používala éčka, která jsou dnes zakázána, např. kyselina benzoová jako konzervant. Některá jídla sice dřív chutnala líp, ale ne kvůli éčkám, ale proto, že nebyly tolik šizená. Když si připlatíš, můžeš mít i mnohem kvalitnější. Pro použití éček platí jediné pravidlo: musí být schválená. Některé potraviny by byly bez éček téměř nepoživatelné anebo by se rychle zkazily. Tolik k té amatérské protiéčkové hysterii.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit |
Státní normy jako přežitek socializmu byly zrušeny a nahrazeny volným trhem aby se nám žilo lépe a kvalitněji. Ono to s normami byla pěkná nuda. Představ swi že guláš stál v hospodě 4,20 kč a to od Aše až po Košice a v podstatě chutnal všude stejně. Byla to zkrátka nuda a jednotvárné. Ani nikdo nemohl tušit co nezdravého či nevyhovujícího mohl sníst.
1Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz
před 1505 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Gulas si dam v hospode klidne za 250,– kdyz za to bude stat. V tom je ta krasa, kazdy si muze vybrat, jestli bude jist blafy za par korun nebo zvoli drazsi a kvalitnejsi variantu. Cena samozrejme neni vzdy rovnitkem kvality.
Drazsi varianta není vždy ta kvalitnější.
Často je tomu naopak > levnější zboží je kvalitnější.
Týká se to i řady potravin.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |