Protože v horách je nižší tlak vzduchu a tím pádem nižší bod varu vody. Nevím přesně kolik to může dělat třeba na Sněžce, ale dejme tomu, že tam voda vaří při 95 stupních. Uvařit brambory ve „studenější“ vodě trvá logicky déle. Vyšší teplotu v normálním hrnci nevyvinete, kdybyste se rozkrájeli. Leda v papiňáku neboli tlakovém hrnci. Ten je uzavřený a vzduch (či pára) v něm vyvíjí vyšší tlak a bod varu je proto vyšší než 100°C (až 130°C). Pokrmy v papiňáku jsou proto uvařené naopak dříve.
0 Nominace Nahlásit |
Bod varu vody závisí na tlaku vzduchu, který je ve výšce nižší. Voda tedy vře při nižší teplotě než 100°C, proto musíš vařit zmíněné brambory déle.
0 Nominace Nahlásit |
Takto se zde odpovídalo kdysi !!!!!
http://www.odpovedi.cz/otazky/pri-jake-teplote-se-vari-voda-ve-velke-nadmorske-vysce-a-proc
Jinak naprostá degradace Odpovědí.
Doplňuji:
http://www.odpovedi.cz/otazky/jaka-je-teplota-varu-ve-vyskoych-horach
Upravil/a: mosoj
0
před 3600 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dotaz na tlak mi připomněl historku z hodiny fyziky:
Učitel (při zkoušení u tabule): No M....., jak tu uděláte, abyste to
maso uvařila dříve?
Nápověda ze třídy: tlak! (a palce ukazují nahoru)
Studentka (vítězoslovně): Zvýším tlak!
Učitel: A jak to uděláte konkrétně?
Studentka (po delší přemýšlení): Vzala bych ten hrnec a přitlačila za
obě uši na plotnu?!
🙂