Avatar uživatele
deninda

Proč nám ve vysokých horách dlouho trvá uvařit jídlo ?

třeba brambory ,déle než tady ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3640 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

Protože v horách je nižší tlak vzduchu a tím pádem nižší bod varu vody. Nevím přesně kolik to může dělat třeba na Sněžce, ale dejme tomu, že tam voda vaří při 95 stupních. Uvařit brambory ve „studenější“ vodě trvá logicky déle. Vyšší teplotu v normálním hrnci nevyvinete, kdybyste se rozkrájeli. Leda v papiňáku neboli tlakovém hrnci. Ten je uzavřený a vzduch (či pára) v něm vyvíjí vyšší tlak a bod varu je proto vyšší než 100°C (až 130°C). Pokrmy v papiňáku jsou proto uvařené naopak dříve.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
orwell

Bod varu vody závisí na tlaku vzduchu, který je ve výšce nižší. Voda tedy vře při nižší teplotě než 100°C, proto musíš vařit zmíněné brambory déle.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Takto se zde odpovídalo kdysi !!!!!

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/pri-jake-teplote-se-vari-voda-ve-velke-nadmorske-vysce-a-proc

Jinak naprostá degradace Odpovědí.

Doplňuji:
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jaka-je-teplota-varu-ve-vyskoych-horach

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Pepa25

Dotaz na tlak mi připomněl historku z hodiny fyziky:

Učitel (při zkoušení u tabule): No M....., jak tu uděláte, abyste to maso uvařila dříve?
Nápověda ze třídy: tlak! (a palce ukazují nahoru)
Studentka (vítězoslovně): Zvýším tlak!
Učitel: A jak to uděláte konkrétně?
Studentka (po delší přemýšlení): Vzala bych ten hrnec a přitlačila za obě uši na plotnu?!

🙂

před 3640 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek