Má to nějakou přidanou hodnotu kromě rádobyestetické? Já v tom vidím
jen potíž – pod ten plech se při vaření nacáká a nelze to vymýt. Pak
(„po letech“ střádání) to občas zas vyteče zpátky do hrnce ☹
viz třeba tento hrnec:
http://www.smaltovane-nadobi-sfinx.cz/eshop/44/smaltovany-hrnec-daisy-prumer-16-cm-objem-21-litru-sila-plechu-1-mm.html
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone, Michala11 před 2046 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Smalt je poměrně citlivý na odření a na oprýskání při ťuknutí. Takže nerezový ráfek má přidanou hodnotu.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, Dochy, paul1, aliendrone
před 2046 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Hrnce které ho nemají, mi rezatí po okrajích.
4Kdo udělil odpovědi palec? Dochy, aliendrone, annas, paul1
před 2046 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Smalt je náchylný k otlučení. Ze stejného důvodu mají ochranný rámeček i skleněné police. Případné zbytky z ráfku se mi daří kartáčem a horkou saponátovou vodou docela dobře odstraňovat.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, Dochy, paul1, aliendrone
před 2046 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Smalt je tvrdý a tudíž křehký. Hodně kuchařek (i kuchařů) po zamíchání obsahu hrnce vařečkou oklepává zbytky o okraj hrnce a tím dochází k oprýskání, i když je vařečka dřevěná. Proto je tam ten rantl. Bez něho by oprýskaný smalt skončil v jídle
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, Dochy, Kepler, aliendrone
před 2046 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Hele… nejsem profík chemik jako Kepler, takže vesele ignoruji nebezpečnost následného postupu.
Hrnec nahřej na vyšší teplotu (+/- 100). V rychlovarce ohřej vodu k varu. Připrav si louhu a teplu odolnou nádobu ideálně ze skla (varného), velký porcelánový talíř apod., do které se hrnec vleze dnem vzhůru. Nasyp louh (nejlepší volbou s ohledem na náklady je sodný, kilovka technického cca 50Kč, v OBI a podobných ždímárnách 1kg cca 100Kč) – asi tak čtvrt kila. Zalej vroucí vodou (ne moc vysoko, abys to nerozředil moc) a rozmíchej. Vlož nahřátý kastrol dnem vzhůru. Nech asi minutu, třošku s tím šudlej, pak oplach a mělo by být vystaráno. Louh spolehlivě vyžere všechen ten sajrajt, kam se normálně mytím nedostaneš a klasické mycí prostředky si s tím neporadí.
A teď to DŮLEŽITÉ!
Důkladně to opláchni a především – dá se tomu ZNATELNĚ předejít mytím v myčce. Použitý louh vylej rovnou do WC mísy, když ho z blbosti naliješ do kovového dřezu > o5 písek, houbička a „cvičme v rytme“ – s tím také počítej! Jestli jsi „obouruční levák“, tak na to raději zapomeň! ;) :D
0 Nominace Nahlásit |
Kepler>>> Jsem HLUBOCE ZKLAMÁN!! Očekával jsem přinejmenším něco jako „tri/tetrachlormethan v autoklávu“ či jinou libůstku, že bych se něco přiučil…
A ty přijdeš se saponátem a horkou vodou!? STYĎ SE!!! ;) :D :D
Zdar Aliene
Vážím si Tvých rad a asi vezmu v potaz hlavně tu poslední 😉
Ne že bych měl přímo pocit,, že mám obě ruce levé, ale své IPCHO
vybavení jsem viděl naposledy před cca 30 lety… Na podobné experimenty
zkrátka nejsem vybaven, Krtka sypu jen opatrně do výlevky…
A teď ještě tak přemýšlím, co z toho může být za nebezpečné páry? Osobně doufám že z normálního bordelu snad nic a obávat bych se měl jen stříkanců a případně rozsypaných-zapomenutých krystalků??
No, já sice atombordel mám (ale už poslední sadu a ta mi musí vydržet až do penálu – doufám), takže v tomto směru ode mne pomoc nečekej. :) Pořád k dostání na bleších trzích a v army shopech. Pokud se do dělá venku na vzduchu a dáš si pozor, aby tě neovívaly páry, tak jsi v poho.
Ty páry jsou silně žíravé, odbarví ti rukáv jako nic (zvláště vlnu!) NEBO se rovnou v případě silnější expozice s nimi můžeš rovnou rozloučit (o poleptání kůže nemluvě). To máš podobné, jako nadýchat se páry z kyseliny, BOHUŽEL louhy jsou MNOHEM HORŠÍ, jdou hned do hloubky. Na smrt to sice není (celkem čpavě páchnou, takže si včas všimneš a zdekuješ), ale v případě menší expozice kterou „hravě udýcháš“ se projeví ZNATELNÉ účinky obvykle se zpožděním. A to už je FAKT nanic.
Teoretický výklad zajisté rád poskytne zdejší alchymistický megachlívník, však víš který. ;) :D :D
Kepler: Jo z okolí ráfku to jde. Ale někdy se usadí bordel pod ním (tzn. není viditelný, není dosažitelný, není mechanicky odstranitelný) a pak když na (a pod) ráfek naprská vařící voda z polívky se to uvolní a zpod ráfku vytéká…
Vím o čem mluvíte. Co na to myčka netuším, ale loni jsem v tom hrnci docela dlouho vařila vodu při zavařování a jen vyměňovala sklenice a asi už „to“ vyteklo všechno a z kraje hrnce nic neteče ani při dlouhém dušení.
Díky za odpovědi. Po pravdě – pořád bych radši hrnec bez. Odprýsknutí smaltu beru skoro jako samozřejmost, zvlášť v domácnosti s dětma, a poté je tam pořád jakžtakž udržitelný ocelový plech. Ale s tím bordelem pod proužkem se zkrátka nic udělat nedá. Možná se to vymyje alespoň v myčce, já jsem ale bez myčky. Víte někdo co myčka na to?
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |