Prý proto, aby se vnějšek propekl stejně dobře jako vnitřek. S návrhem díry údajně přišel americký mořeplavec Hanson Gregory, kterému se nelíbilo, že zatímco na okraji byla „klasická“ kobliha křupavá, vnitřek byl mazlavý a mastný.
Zdroj: https://wonderopolis.org/wonder/why-do-donuts-have-holes
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, Kepler, nyjono, independent
před 2093 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Přece, aby ušetřili za těsto…
„O tom, proč má každá americká kobliha uprostřed díru, se vedou
spory. Původně se připravovaly bez díry a bez náplně, jenže těsto se
nepropékalo rovnoměrně a uprostřed zůstavalo syrové. Proto se prostředek
jednoduše vyřízl už při kynutí. Další verze příběhu je o lodním
kuchaři, který kuličku z těsta napíchl při bouřlivé plavbě po moři na
rukojeť kormidla – a ejhle, v těstě se utvořila díra a napříště už
se připravovalo jen takto. Třetí verze hovoří o tom, že doprostřed
těsta se původně vkládala náplň, kterou bylo možné snadno vyloupnout a
pojídat jen těsto. ”
https://www.letuska.cz/#!/magazin/jidlo-ve-svete/zajimavosti-o-americkych-koblihach-donuts
Z článku vyplývá, že je to zvyk zaběhlý někdy v historii, ale už se přesně neví jaký je jeho původ.
Upravil/a: Anikitos
0 Nominace Nahlásit |
To je snad celkem zřejmý, ale co nepochopim, tak proč maj NAŠE KOBLIHY v sobě vždycky ďouru!
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |