Avatar uživatele
zjentek

Proč má losos růžové maso na rozdíl od většiny ostatních ryb?

Poslední Vánoce mi to pořád vrtá hlavou.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Arne1 před 1064 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Je to z potravy (z korýšů).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Červená barva lososa je zapříčiněna barvivem nazývaným astaxanthin.

Losos je původně bílá ryba. Červené barvivo je způsobeno vodní řasou a jednobuněčnými organismy, které jsou pojídány krevetami; poté jsou uchovány v jejich ulitách a mase. Když losos pojídá krevety, tak zároveň shromažďuje barvivo z jejich tukové tkáně. Vzhledem k tomu, že losos toto barvivo neztrácí, tak se časem obarví na červeno. Podle toho, jak se potrava lososů liší, tak také existují ohromné rozdíly v zbarvení lososů, od světle růžové po tmavě červenou.

Dnes je většina lososů chováno. To se děje ve velkých sítích v klidných vodách (fjordy, zátoky) nebo v nádržích na pevnině. Nejvíce chovných lososů pochází z Norska, Skotska, Islandu, Aljašky a Chile. Tito lososi jsou vykrmeni hlavně rybí potravou. Ta neobsahuje krevety, proto lososi zůstávají bílí. Zákazníci ovšem nechtějí bílého lososa i přes to, že chuť je stejná. Z tohoto důvodu je do krmiva pro lososi přidáván astaxanthin. Ve většině případů je astaxanthin vyráběn chemicky; alternativou je jeho vytažení z rozdrcených krevet. Jinou možností je použití sušených červených kvasinek, které poskytují stejné barvivo. Nicméně syntetická směs je levnější.

Astaxanthin je karotenoid, což znamená, že má podobné složení jako karoten. Ostatní karotenoidy jsou zodpovědné za barvu rajčat, paprik a mrkve. Lidé také ve své tukové tkáni uchovávají astaxanthin, ale nemáme ho tolik, abychom zčervenali. Plameňáci vděčí své červené barvě astaxanthinu stejně jako je tomu u lososů.

Zdroj: http://www.food-info.net/cz/qa/qa-fp4.htm

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Ty jsi jak moje matka. Nepoznáš barvy. Barva masa lososa je oranžová. Růžová vypadá o dost jinak.
Citace wiki:
„Losos je schopný velmi rychle přibývat na hmotnosti, a to až rychlostí 1 kg/měsíc. To je možné díky hromadění značného množství tuku, což má za následek zbarvení lososí svaloviny do oranžovočervené barvy. Tuto barvu způsobuje přítomnost xanthofylového barviva astaxanthinu a karotenu, které se do těla lososa dostává potravinovým řetězcem, například přes korýše, díky některým druhům planktonu, jimiž je toto barvivo produkováno. Tichomořské druhy lososa obsahují v malé míře také kanthaxanthin.“
O umělém přibarvování lososů z umělých chovů už psát nebudu, marci1 byla rychlejší.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Cochee no a právě oranžovočervená je téměř růžová. (;

před 1063 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek