Avatar uživatele
JájsemRaibek

Proč lidé vaří ostatní jídla, a nejen polévku, i když polévka je grunt a ostatní je špunt?

Proč nevaří a nejedí jen polévky?

Upravil/a: annas

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10, gecco, Muso před 2776 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Polévky bývají značně tekuté – a tekutiny je potřeba řádně zašpuntovat, ideálně kusem flákoty…
😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Myslím si, že se tato slova týkají hustých polévek, které bývaly v minulosti plné zeleniny,, vývar se vařil z kostí, někdy se přidalo maso, brambory, vylepšila se vajíčkem, jindy bývala luštěninová. Tato polévka s kouskem chleba zasytila.

Zřejmě se vařívala na venkově na statku, na gruntě a byla základem jídla. Nasytila všechny, kteří zde pracovali.

Dnes stačí na přesnídávku nebo třeba i večeři.

Polévky, které se vaří ve společném stravování, nejsou nic moc. Je to spíš tekutina, která má připavit žaludek na další jídlo, tedy připravit na trávení.

Dalšího jídla u menších jedlíků stačí méně. V minulosti určitě – dobrého pomálu.

Dnes někdo vaří polévky, jiný ne. Je to možná také dané uspěchaností, někdo kvůli dietě atd.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Pořekadlo z dob, kdy si většina domácností nemohla dovolit k jídlu nic jiného, než polévku. Aby jim to nebylo líto, vymysleli tuhle obezličku.

S gruntem, ve významu statek, jistě nemá mnoho společného, spíš to bude grunt ve významu základ či podstata.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

Nyní na jaře si vařím pouze zeleninovou polévku.
Nejvíc zelňačku s vajíčkem a zakysanou smetanou.
K večeři žitný chleba s máslem a zeleninou.
Mám ráda zeleninové Smoothies.
Maso teď nejím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… tak především já to znám jinak „polévka je grunt a maso je špunt“ a mělo to vzniknout v době, kdy byly známy pouze dva druhy přípravy jídel >>> tekuté, snadno stravitelné a poživatelné (vzhledem ke stavu chrupu populace oné doby) a na ohni – hlavně rožnění masa, v té době, sloužily jako příloha jen chlebové placky ale většinou nic a jak známo, maso sice patří mezi kaloricky a energeticky vydatné potraviny, ale pohyb a zvláště střev je po něm pomalý …

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Já to pořekadlo znám spíše v této podobě: „polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt“. A myslím si že jde o názor, že vydatná polévka byla základem vydatné stravy. Druhý chod a případně další už možná nebyly tak podstatné. A i dnes, pokud se někdo snaží zhubnout, doporučuje se polévky vynechávat.
Ale i já si bez polévky nedovedu dobrý oběd představit. A někdy i na snídani, nebo večeři.
A teď měli i velmi dobré „pytlíkajdy“ v Kauflandu, pod názvem „Farmářská“ – bramborová, čočková a vločková. Pochopitelně z čerstvých produktů je polévka nejlepší, ale pokud jde o rychlou a jednoduchou přípravu, jsou i některé „pytlíkajdy“ přijatelné. A tyhle jsou opravdu dobré.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Lamalam,

Polévka je grunt .. je přísloví, nikoliv pořekadlo.

„Zřejmě se vařívala na venkově na statku, na gruntě a byla základem jídla. Nasytila všechny, kteří zde pracovali.“

Slovo grunt je základ – takže grunt je podstata, základ něčeho, tedy hospodaření, takže stejně polévka grunt byla základem jídla.

Že pochází z venkova si můžete ověřit.

Z toho nevyplývá, že
Polévka je grunt … je přísloví, nikoliv pořekadlo.

před 2776 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Závěr jsem blbě napsala…

… nevyplývá, že grunt polévka se jmenuje podle toho, že ji jedli na gruntě. Ale obě mají stejný význam i původ.

před 2776 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lamalam

Děkuji za vysvětlení a hluboce se kaji. O tom, že toto přísloví pochází z venkova nepochybuji. Nepsala jsem nic o tom, že by snad pocházelo z nějakého izolovaného paláce. Nu co, nebuďme ve při. Nikdo není neomylný, že?

před 2776 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek