Polévky bývají značně tekuté – a tekutiny je potřeba řádně
zašpuntovat, ideálně kusem flákoty…
😉
0 Nominace Nahlásit |
Myslím si, že se tato slova týkají hustých polévek, které bývaly v minulosti plné zeleniny,, vývar se vařil z kostí, někdy se přidalo maso, brambory, vylepšila se vajíčkem, jindy bývala luštěninová. Tato polévka s kouskem chleba zasytila.
Zřejmě se vařívala na venkově na statku, na gruntě a byla základem jídla. Nasytila všechny, kteří zde pracovali.
Polévky, které se vaří ve společném stravování, nejsou nic moc. Je to spíš tekutina, která má připavit žaludek na další jídlo, tedy připravit na trávení.
Dalšího jídla u menších jedlíků stačí méně. V minulosti určitě – dobrého pomálu.
Dnes někdo vaří polévky, jiný ne. Je to možná také dané uspěchaností, někdo kvůli dietě atd.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Pořekadlo z dob, kdy si většina domácností nemohla dovolit k jídlu nic jiného, než polévku. Aby jim to nebylo líto, vymysleli tuhle obezličku.
S gruntem, ve významu statek, jistě nemá mnoho společného, spíš to bude grunt ve významu základ či podstata.
0 Nominace Nahlásit |
Nyní na jaře si vařím pouze zeleninovou polévku.
Nejvíc zelňačku s vajíčkem a zakysanou smetanou.
K večeři žitný chleba s máslem a zeleninou.
Mám ráda zeleninové Smoothies.
Maso teď nejím.
3Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, JájsemRaibek, gecco
před 2776 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
… tak především já to znám jinak „polévka je grunt a maso je špunt“ a mělo to vzniknout v době, kdy byly známy pouze dva druhy přípravy jídel >>> tekuté, snadno stravitelné a poživatelné (vzhledem ke stavu chrupu populace oné doby) a na ohni – hlavně rožnění masa, v té době, sloužily jako příloha jen chlebové placky ale většinou nic a jak známo, maso sice patří mezi kaloricky a energeticky vydatné potraviny, ale pohyb a zvláště střev je po něm pomalý …
3Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, JájsemRaibek, gecco
před 2776 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
Já to pořekadlo znám spíše v této podobě: „polévka je grunt a kdo
ji nejí, ten je špunt“. A myslím si že jde o názor, že vydatná
polévka byla základem vydatné stravy. Druhý chod a případně další už
možná nebyly tak podstatné. A i dnes, pokud se někdo snaží zhubnout,
doporučuje se polévky vynechávat.
Ale i já si bez polévky nedovedu dobrý oběd představit. A někdy i na
snídani, nebo večeři.
A teď měli i velmi dobré „pytlíkajdy“ v Kauflandu, pod názvem
„Farmářská“ – bramborová, čočková a vločková. Pochopitelně
z čerstvých produktů je polévka nejlepší, ale pokud jde o rychlou a
jednoduchou přípravu, jsou i některé „pytlíkajdy“ přijatelné.
A tyhle jsou opravdu dobré.
1Kdo udělil odpovědi palec? JájsemRaibek
před 2776 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Lamalam,
Polévka je grunt .. je přísloví, nikoliv pořekadlo.
„Zřejmě se vařívala na venkově na statku, na gruntě a byla základem jídla. Nasytila všechny, kteří zde pracovali.“
Slovo grunt je základ – takže grunt je podstata, základ něčeho, tedy hospodaření, takže stejně polévka grunt byla základem jídla.
Že pochází z venkova si můžete ověřit.
Z toho nevyplývá, že
Polévka je grunt … je přísloví, nikoliv pořekadlo.
Závěr jsem blbě napsala…
… nevyplývá, že grunt polévka se jmenuje podle toho, že ji jedli na gruntě. Ale obě mají stejný význam i původ.
Děkuji za vysvětlení a hluboce se kaji. O tom, že toto přísloví pochází z venkova nepochybuji. Nepsala jsem nic o tom, že by snad pocházelo z nějakého izolovaného paláce. Nu co, nebuďme ve při. Nikdo není neomylný, že?
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |