I správně uvařený knedlík a ze správného receptu se vždycky trošku srazí. Nedrží ho „nafouklý“ a kyprý jen pára (která po ochlazení zkondenzuje), ale hlavně CO2 vzniklý kynutím. Pokud je ho málo, pak kynutí neproběhlo zcela OK. Vyrobit dobré kynuté těsto je docela alchymie a chce to trochu praxe.
3Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, EKSOT123, pefi
před 2035 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Copak nám dělá vodička při 100°C? A co se stane s vodní párou za normálního tlaku, když ji ochladíš na pokojovou teplotu (pokud jde o objem)? Není lepší ji zavčas vypustit ven? ;) :)
0 Nominace Nahlásit |
Zdá se, že kolegové mají pravdu, i když by to zřejmě šlo popsat mnohem obsáhleji a vědečtěji. Ale zkusím si po vidlácku takové přirovnání: Když se třeba zavařuje kompot ve sklenicích, tak při zahřívání kompot zvětšuje svůj objem i se odpařuje a hlavně pára uniká částečně ven ze sklenic. Při chladnutí se už ale vzduch zpět do sklenic nemůže dostat a vzniká tam podtlak-víčka drží. Na rozdíl od knedlíku se sklenice při zahřívání nemohou roztáhnout a při ochlazování smrštit, jsou pevné. Kdyby ale byly z měkkého plastu, také by se při chladnutí smrštily, – pokud bychom je nepropíchli.
Je libo více „vědeckosti“? Ok, takže problematiku řeší mnou oblíbená/nenáviděná [to podle situace] disciplína zvaná TERMODYNAMIKA. Vše podstatné v podstatě vysvětluje stavová rovnice ideálního plynu
pV=nRT
kde p značí tlak, V objem, n látkové množství, R molární plynovou konstantu a T termodynamickou teplotu, přičemž tato v sobě zahrnuje Gay-Lussacův, Boyle-Mariottův a Charlesův zákon (o izobarickém, izotermickém a izochorickém ději) Stačí?
Trošku silná káva na blbé knedlíky, nemyslíš? ;) :D :D
:D – Jo to je ono!\ Ale o té vědeckosti jsem psal nejspíš proto, že
mám rád odpověďi, při kterých se mi hned rozsvítí. A tady jsem nad
odpověďmi musel chvíli hloubat. Závěr- pravdivé jsou, ale zřejmě zcela
neodpovídají na otázku.
>> Když se pečou buchty s prášku do pečiva, také tam je CO2 a
pára, ale není třeba propichávat. U kynutých knedlíků vařených ve
vodě budou trochu jiné vlastnosti těsta – je lepivá špatně prodyšná
blána a možná je i uvnitř knedlík méně prodyšný. Tak možná ani tak
nejde o to vypuštěn páry, ale o umožnění přístupu vzduchu dovnitř
knedlíku, z důvodu jak jsem psal u těch zavařovacích sklenic. A tou
vědeckostí jsem myslel spíš něco o té struktuře těsto. Ale samozřejmě
rovnice ideálního plynu nemůže nikdy uškodit.
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2637 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1064 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |