zjentek
Proč je tak důležité kávu v hrnku nezalít dávkou vody plynule naráz,
ale celý proces několikrát na pár sekund přerušit?
Lidi, já celému procesu nadále VŮBEC NEROZUMÍM. Přece kávová sedlina
zůstává v šálku, z kterého piji a šálek vychlemtám stejně rychle,
jestli jsem tam vodu vylil najednou, nebo třeba „na čtyřikrát“. Tak jak
může být káva v každém z případů jinak vyluhovaná? Nebo jiný
příklad. Nasypu kávu do filtru v dripperu, přeliju vroucí vodou a nechám
překapat. Takže otázka- když přeliji vroucí vodou najednou, tak mně do
konvičky překape nápoj „jiného složení“, než když kávu ve filtru,
v dripperu, tou vroucí vodou přeliju na př. „natřikrát“, jo? Doufám
že si rozumíme správně- ten nápoj překapává stejně rychle, ať tu vodu
do dripperu naliju naráz, či po dávkách. Jen v tom druhým případě
stojím s nataženou rukou s varnou konvicí nad dripperem jako ten detailista
o několik sekund déle, přesně o deset, pokud zalévám natřikrát a mezi
zaléváním dělám pětisekundové pauzy. Potud srozumitelné. No a totéž
platí u toho „turka“. Zaleju nadvakrát = 5sec. prodleva, natřikrát =
10sec. Ovšem káva je ve vodě o stejné teplotě stejně dlouho, než nápoj
vychlemtám. Jen 10 sec. života v tahu. Fakt nechápu. To jako, skutečně,
tím přerušováním uvolňuji ze sedliny jiné látky, přestože, jak píši,
následně sedlina bude pod tlakem stejného množství vody o stejné teplotě
při stejném času působení a za stejného tlaku? Vysvětlíte, když víte
víc? Děkuju.