Avatar uživatele
zjentek

Proč je tak důležité kávu v hrnku nezalít dávkou vody plynule naráz, ale celý proces několikrát na pár sekund přerušit?

Lidi, já celému procesu nadále VŮBEC NEROZUMÍM. Přece kávová sedlina zůstává v šálku, z kterého piji a šálek vychlemtám stejně rychle, jestli jsem tam vodu vylil najednou, nebo třeba „na čtyřikrát“. Tak jak může být káva v každém z případů jinak vyluhovaná? Nebo jiný příklad. Nasypu kávu do filtru v dripperu, přeliju vroucí vodou a nechám překapat. Takže otázka- když přeliji vroucí vodou najednou, tak mně do konvičky překape nápoj „jiného složení“, než když kávu ve filtru, v dripperu, tou vroucí vodou přeliju na př. „natřikrát“, jo? Doufám že si rozumíme správně- ten nápoj překapává stejně rychle, ať tu vodu do dripperu naliju naráz, či po dávkách. Jen v tom druhým případě stojím s nataženou rukou s varnou konvicí nad dripperem jako ten detailista o několik sekund déle, přesně o deset, pokud zalévám natřikrát a mezi zaléváním dělám pětisekundové pauzy. Potud srozumitelné. No a totéž platí u toho „turka“. Zaleju nadvakrát = 5sec. prodleva, natřikrát = 10sec. Ovšem káva je ve vodě o stejné teplotě stejně dlouho, než nápoj vychlemtám. Jen 10 sec. života v tahu. Fakt nechápu. To jako, skutečně, tím přerušováním uvolňuji ze sedliny jiné látky, přestože, jak píši, následně sedlina bude pod tlakem stejného množství vody o stejné teplotě při stejném času působení a za stejného tlaku? Vysvětlíte, když víte víc? Děkuju.

Zajímavá 0 před 519 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Nejlépe na třikrát a nebo ještě vícekrát. Když to vyliješ do šálku s kávou jak do záchodu, tak sice získáš jakýsi nápoj, ovšem ta chuť neni ta pravá, Při prvním zalití malým množstvím vody, se káva spaří, začnou se uvolňovat silice z kávy a při dalším zalévání se chutě mísí. Záleží také na vodě a její kvalitě. Já si pro vodu na kávu chodím k jedné studánce. Pokud zaliješ na několikrát, vytvoří se ti většinou na hladině pěkná pěna, pokud máš ovšem čistý hrnek. Při zalití na jednou se ti nikdy neudělá.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Takto se optimálně vyluhují chuťové i aromatické látky do šálku kávy.
🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek