Avatar uživatele
Karelcz

Proč je některý med bílý a tvrdý?

Koupil jsem si med na kterém je napsáno „Med medovicový“ a je bílý a tvrdý jako beton. Přitom co jsme zjistil medovicový med by měl být tekutý a mít jinou barvu.

Podle značky je to med od včelaře z ČR, tedy neměl by to být šmejd ale druhů je tolik, že se v tom nevyznám. Děkuji za radu.

Ten co mám vypadá jako med vpravo dole
http://matela­.wz.cz/images/640x480/­med.jpg

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 3901 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Pivson

Odpoveď byla označena jako užitečná

Je to běžný jev nazývaný „krystalizace medu“. Stává se to s medem od „nekomerčních“ včelařů, protože med, co jde do obchodů je proti krystalizaci upravován. Ničemu to nevadí a mě osobně vyhovuje více, tzn. že s ním nenadělám tolik bordelu. :)

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Karelcz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud med tvrdne po určitém čase, je to jen známka toho, že je to kvalitní med. Stáčí dát sklenici s medem do teplé vody a opět se rozpustí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Mně ten bílý med vpravo dole připadá jako med pastovaný. Já ho mám raději, pěkně se roztírá na chléb. Kdysi jsem si ho podle rady Jiřiny Bohdalové „pastovala“ sama.

Zkrystalizovaný med je známkou pravosti!! Pouze med, který byl přehřán na vyšší teplotu než 50 °C je stále tekutý (jedinou výjimkou potvrzují pravidlo je akátový med, který nekrystalizuje).

Zkystalizovaný med je možné rozehřát ve vodní lázni opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50°C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.

Více o medu v odkazu
http://www.brtnik­.unas.cz/med.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

Pravdu má Annas !!!!

Jedná se o tzv. pastovaný med, který včelaři vyrábějí tak, že normální med nechají několik dnů míchat.
Za tu dobu míchání se do medu vmíchá vzduch a med zpastuje a zbělá.
Dělá se to proto že med se potom dobře natírá na chléb ( nestéká) a je stejně chutný. Nic se do něj nepřidává.

Ať žijí desinformace v tomto státě. S krystalizací medu to nemá nic společného.

před 3901 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek