Může zato sloučenina zvaná allyl-isothiokyanát. Tato látka se
uvolňuje, když dojde k narušení buněčné struktury kořenu křenu
selského (např. právě kousáním/žvýkáním nebo
krájením/nasekáním/strouháním).
Doplňuji:
*za to
Zdroj: http://www.chow.com/food-news/54544/why-do-horseradish-and-wasabi-burn-your-sinuses/
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
a je ta pálivost křenu zdravá. Když se člověku valí z očí slzy. Samozřejmě nesním třeba dva křeny..
A tos asi ještě neochutnal wasabi 🙂 no on je u nás v čisté formě ne zrovna snadno sehnatelný, většinou je už jím něco dochuceno, nebo se prodává „owasabiovaný“ evropský křen, ale spíš je jen přizeleněný, aby to tak vypadalo.
Když se ti „jen“ valí slzy z očí, tak to je slabý křen. Křen ti musí „propasírovat mozek“ 😁 Neřekl bych, že zrovna ta štiplavost je zdravá, ale křen je zdravý i z principu jako zelenina – „Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitamínů A – karotenů, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor), antibakteriálních a fytoncidních látek. Ze 100 g křenu získá naše tělo 50 mg vitamínu C.“ (citace z Wikiny)
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |