Avatar uživatele
Rozamunda

proč je křen palivý ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? quentos, johana 56 před 4104 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Může zato sloučenina zvaná allyl-isothiokyanát. Tato látka se uvolňuje, když dojde k narušení buněčné struktury kořenu křenu selského (např. právě kousáním/žvýkáním nebo krájením/nase­káním/strouhá­ním).
Doplňuji:
*za to

Zdroj: http://www.chow­.com/food-news/54544/why-do-horseradish-and-wasabi-burn-your-sinuses/

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
postcd

a je ta pálivost křenu zdravá. Když se člověku valí z očí slzy. Samozřejmě nesním třeba dva křeny..

před 4104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

A tos asi ještě neochutnal wasabi 🙂 no on je u nás v čisté formě ne zrovna snadno sehnatelný, většinou je už jím něco dochuceno, nebo se prodává „owasabiovaný“ evropský křen, ale spíš je jen přizeleněný, aby to tak vypadalo.

před 4103 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Když se ti „jen“ valí slzy z očí, tak to je slabý křen. Křen ti musí „propasírovat mozek“ 😁 Neřekl bych, že zrovna ta štiplavost je zdravá, ale křen je zdravý i z principu jako zelenina – „Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitamínů A – karotenů, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor), antibakteriálních a fytoncidních látek. Ze 100 g křenu získá naše tělo 50 mg vitamínu C.“ (citace z Wikiny)

před 4103 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek