Avatar uživatele
Rohlik

Proč je čistá voda v restauracích tolik drahá?

Nejde mi do hlavy, proč se prodává kohoutková/čistá voda v restauracích za tak nehorazné peníze. I kdyby to prodávali o 1/2 méně než nyní, tak na tom mají pořád větší marži, než kterou mají na točených limonádách či pivě.
Proč je to tedy o tolik předražené?

PS: Tím předražené myslím třeba 20,– za litr vody.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2681 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Proč by ne. Zřejmě to umožňuje trh. Cena se stanovuje dohodou, takže restaurater si může dát cenu jakou chce.
Na jejich obranu musím říct, že v některých restauracích jsou dělány kalkulace, a někde je i podávána, kvalitní stolní voda, dodavaná v lahvích. Jinde mají zas tak vysokou cenu aby toho zákazníci nezneužívali. Dá si vodu, bude u ní sedět dvě hodiny. Přitom je nutno platit zaměstnance režijní náklady, někdo po nich musí uklidit a umýt nádobí.
Je to snadné. Pokud se mi to nelíbí, tak tam nejdu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Pročtěte si odpověď na podobnou otázku.

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/muze-mi-restaurace-bar-uctovat-kouhoutkovou-vodu

Tehdy jsem uvedla, že za půl litru vody jsem platila Kč 15, teď už je to Kč 18. Chodíme s kamarádkami občas do jedné kavárny na kafe, já si na pití dávám čistou vodu, nemám na výběr.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Podle nového zákona MUSÍ restaurace podávat i vodu. Vysoké ceny mají zákazníka donutit, jestli by přece jenom nebylo lepší dát si pivo, nebo limču.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

To bych také rád věděl. Prostě pořád málo.
Žádná obhajoba nedokáže obhájit marži 1000 a více %.
Stálé tvrzení chodit tam nemusíš je víc než trapné. To je něco jako lichva.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Řečeno „od plic“, při uvedené ceně, protože jsou to zloději.
Neví už, na čem by něco „trhli“.
Už i ty „obchodní přirážky“, které si na veškeré produkty dávají.:-0
A asi mají opravdu strach, že by tam lidi chodili jen na tu vodu, pokud by byla zadarmo.:-)
V roce 1982 jsem byl na Kubě a tam, v jedné restauraci v Havaně, pro nás, v té době jako „rarita“, prodávali obyčejnou vodu.
A tenkrát tam jsme se tomu všichni velice divili. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Cena surovin tvoří jen malou část nákladů na jídlo a nápoje v restauraci. Větší část jsou režie – nájmy, energie, mzdy, služby, daně… Plus samozřejmě pořádná marže. Pak z toho zákonitě vyjde něco jako:

  • sklenice vody z vodovodu za 0,10Kč – cena pro zákazníka 15Kč
  • lahev balené vody z velkoobchodu za 3Kč – cena pro zákazníka 20Kč.
  • půllitr piva z pivovaru za 7Kč – cena pro zákazníka 30Kč.

Upravil/a: dubraro

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření