Děda a ostatní známí mi říkaj, že prý když byli mladí (ale i za komunistů) tak se prej něco jako bezlepková dieta neřešilo, všichni prostě jedli normální chleba z normální mouky. Kde se tedy vzala alergie na lepek?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kelley před 2792 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Já myslím, že alergie na lepek existovala i dřív, možná jen v menší míře. Jen nebyla známá spojitost s lepkem nebo se tomu nepřikládal takový význam.
0 Nominace Nahlásit |
První věc je rozdíl mezi „alergií na lepek“ a „celiakií“. Ačkoliv navenek se ty nemoci mohou zdánlivě projevovat stejně a v obou případech se řeší bezlepkovou dietou, jejich skutečný průběh a případné následky, pokud dietu nedodržujete, jsou jiné.
A teď k Vaší otázce. Celiakie byla popsána už v 19. století,
podobně i alergie na lepek. Tehdy se ale obě nemoci často zaměňovaly,
přestože každá je trochu o něčem jiném. Předně je výrazný rozdíl
v diagnostice obou nemocí. Dříve se za celiaka považovalo jen dítě které
mělo velice nápadné příznaky – bylo malé, podviživené, hubené,
bledé a mělo nafouklé bříško. Dnes se ví, že alergie vyvolává prudkou
reakci- zvarcení, průjmy, vyrážka, otoky, zjistí ji alergolog. Celiakie se
může projevovat podobně, ale i jakkoliv jinak a také se nemusí navenek
projevit vůbec, ale jedná se o zánět ve střevě, který postupně ničí
jeho sliznici. Dnes se dá zjisit genetický předpoklad, protilátky, které
způsobují, že se lepek ve střeve usazuje a ve finále se většinou provede
biopsie střeva, kde se ukáže, jestli je poničené. Tyto metody se postupně
vyvíjely a ne vždy byly dostupné. Lékaři tedy nemuseli vždy poznat, že se
jedná o celiaka.
Na druhou stranu není pravda, že se to dříve neřešilo, pokud už diagnóza
byla jasná. Řešilo, jen to byl větší problém. Zatímco dnes existuje
docela velký výběr bezlepkových potravin, tak za komunistů byla dostupná
jen kukuřičná a pohanková mouka a to ještě na předpis. Pamatuji si, že
moje maminka měla kolegyni, která musela odejít z práce, aby mohla pečovat
o syna – celiaka (přesněji, aby mu mohla doma vařit bezlepkové).
Kromě zlepšující se diagnostiky je ale pravda, že se částečně jedná o degeneraci a civilizační problém. ty jsou způsobené mnoha věcmi. Do poloviny 19.století kupříkladu neexistovala bílá mouka zbavená svrchních obalů zrna. Tyto obaly obsahují enzymy, které pomáhaly trávit a vyplavit právě třeba ten lepek. Počet lidi, kteří měli s lepkem problémy byl tak mnohem nižší než dnes.
6Kdo udělil odpovědi palec? mosoj, briketka10, gecco, kodl67, dubraro, L. da Vinci
před 2792 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit |
Děda asi nikoho takového neznal a měl nedostatek informací.
Dříve se běžně nejedlo bílé pečivo a sladké pečivo jako dnes. Pro
některé lidi byl čerstvý rohlík svátkem. Chléb byl spíše žitný = 70%,
zbytek pšenice. Dnes je to naopak. Dostupné (zejména pro chudinu) byla
celozrná mouka, pekly se placky i chléb.
Pšenice pěstovaná u nás byla jiná. Později (po r. 1950) se pěstovala
pšenice jiná (jako v Rusku), výnosnější na zrno ⇒ větší
užitkovost..
Dnes je pšenice ze světových obilnic plná GMO a „bakelitu“. Pěstují se
různé hybridy (žitopšenice)…
Dříve bylo vše (mouka) přírodní a přírodně hnojené. Žádné pesticidy
a GMO.
Otázka alergií obecně je též o životním prostředí a života plného
chemie.
Já měla prostě u dědy „kopřivku“ a věčné záněty spojivek, po
štípancích od komárů mi oteklo celé předloktí nebo paže. To, že mám
elergii poznala medicína až v r. 1986 (v dospělosti).
Spolužačka měla problémy s lepkem od dětství. Nikdo to neznal a neřešil
ani lékaři. Ti to rozpoznali až v jejích 50 letech díky laboratorním
výsledkům a řešení jiných zdravotních obtíží.
Počet pacientů byl zřejmě mnohem nižší. Alergie jsou známé také díky
pokrokům současné klasické medicíny i v důsledku zhoršeného
životního prostředí (než bylo za první republiky a dříve).
Mnohé potraviny/poživatiny/ovoce/zelenina/maso jsou plné chemie,
urychlovačů růstu, pesticidů, antibiotik, hormonů apod.
4Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, gecco, kodl67, dubraro
před 2792 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
Pokud si pamatuji, tak kamarád měl dítě na bezlepkové dietě, ale špatně se sháněly suroviny. Bylo to v letech, tuším, 1979–1982.
0 Nominace Nahlásit |
Poněvadž nebyl národ rozmazlený, v rodinné kronice píše praděda, chleba silná vrstva sádla,škvarky, štamprle slivovice a šel jsem na pole. Nýní dortíčky, brambůrky, kofolky, cola colky, éčka a jiné pochutiny a zasednem většinou, neb lenošíme.
0
před 2792 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Podle mě byly i tyto alergie a nemoci jen se o nich moc nevědělo. Naštěstí pro naší generaci je diagnostika těchto alergii jak na lepek, tak i laktózu již rychle rozpoznatelná a díky tomu nemusíme trpět s velkými bolestmi břicha a celkovou nevolností. Naštěstí jsem našla na internetu stránku https://www.potravinyarax.cz/, kde prodávají zdravé potraviny pro těhotné, a nejen pro ně.
0
před 798 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |