Avatar uživatele
bolak

Proč člověk při jezení citrónu přivírá oči a při jezení křenu ho štípe v nose?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? briketka10 před 4147 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

No to proto, aby měli ten správný škleb. Bylo to v jedný pohádce. Ale to bylo o kysaným zelí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
exit47

Tak ono je to různé. Někdy to mají na svědomí „Silice (éterické neboli esenciální oleje) jsou těkavé, často jsou vonné a mají palčivou chuť. Jsou velmi těkavé i při nízkých teplotách.“
Což bude třeba případ cibule, nebo u Chilli papriček je to zase Kapsaicin, který patří mezi Alkaloidy. Prý má obranou funkci („často hořká chuť a silná toxicita“) a u citrónu, bych to viděl zase na nějaké kyseliny. No a když to mají být obrané látky. Co slouží rostlinám, jako ochrana před býložravci, tak všechny kyselé obličeje, štípání vnose a slzení při krájení cibule. Budou pravděpodobně obrané reflexy a nebo důsledky působení těch látek, které můžou být samozřejmě individuální, když si na ně člověk třeba zvykne, tak proti tomu bude víc imunní. Než člověk co s těmi látkami přijde prvně do styku.

Zdroj: wikipedia.org a google.com

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek