Avatar uživatele
EKSOT123

Proč chléb, na rozdíl od jiného pečiva, uvolňuje po vytažení z trouby tolik vody i po důkladném propečení?

Aspoň tedy mě. Vždycky po upečení nechávám chléb ještě pár hodin na roštu aby byl volný ze všech stran, odvětral a neplesnivěl. Když ho nechám na plechu, tak je ze spodu mokrý. Buchty to nedělají, jsou ze spodu suché. Možná je to tím, že do chleba se nedává tuk?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1641 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Vylučuje se pouze voda, která tam byla při přípravě vložená.Nepatrná část je vysrážena na povrchu střídáním teplot.Buchty se taky nedělají tak velké. Menší kousek má větší povrch, tím rychleji odvětrává.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hufnágl

Chleba po upečení uvolňuje páru všemi směry, a pokud ho necháš na plechu, pára absorbuje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
EKSOT123

Chlapi, díky za snahu. Ale moc jsem z toho nezmoudřel. Co se týče srovnání velikosti chleba a buchty, není to vždy jednoznačné. Stejně velké jako chleba jsou i mazanec, bábovka, nebo jednolitá vyšší buchta.
Že se voda absorbuje, když chléb nechám na plechu, bych věřil. Ale ze začátku by byl dost oblemtatý a pochybuji o rovnocenné trvanlivosti. Buchty tohle prostě nedělají. Přitom nedělám chlebové těsto vůbec řídké a občas jsem i zapomněl, že peču – takže se pekl i přes dvě hodiny. Přesto se i pak dost vypařoval.

před 1641 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek