Avatar uživatele
anonym

proč američani mají rádi tak moc kečup?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Miroslavst, anonym, BEAES před 5021 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Miroslavst

Kečup je druh husté zeleninové omáčky. Jeho základ vznikl, mnohem dříve než kdokoliv v Americe viděl rajče, ve východní Asii, kde se používal jako omáčka na ryby. Je vyroben z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad, díky tomu má červené zabarvení. Obvykle je používán k ochucení jídla. Kečup bývá obvykle konzumován s klobásami, hamburgery, hranolky, párky v rohlíku, s těstovinami i se sýrem, často se také jí s fish and chips. Jedná se o zásadní přísadu některých světových specialit a chutných pokrmů.

O původu kečupu existuje více teorií a počátek zasazují do Číny, Indie, Malajsie, Vietnamu, Japonska nebo Francie. V angličtině se kečup (pod různými jmény: catsup, catchup, ketsup, kitchup či ketchup) poprvé vyskytuje ve slovníku z roku 1690 ve významu husté východoindické omáčky nebo později jakékoli omáčky obsahující ocet.

Nejúspěšnější firmou ve výrobě a distribuci kečupu na světě je Heinz. Receptura jejího originálního kečupu (poprvé připravený v roce 1869 a prodávaný od roku 1876) i všechny dochucovací přísady jsou tajné, celou recepturu zná na světě pouze 5 lidí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
BEAES

Protože mají rádi ještě více hamburgry a jiné kalorické bomby a na to vše si ho lijí ve velkém.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek