Ocílku máme doma už hodně dlouho, dokonce na ní sama občas přebrousím nůž.
Ocílka by měla stát a pohybovat se má nožem z důvodu dodržení správného úhlu broušení. Dobrušování na ocílce funguje i opačně, ale správný a stejný úhel je problém dodržet.
Zkušení profesionálové, kteří brousí každý den, brousí i tak, že pohybují oběma nástroji. Ocílkou však vždy méně.
--
Takto popisuje odborník.
"Ocílku uchopte do levé ruky tak, aby ocelová zábrana na jejím konci (gard) chránila od zranění při náhodném sklouznutí nože. Pravou rukou uchopte pevně rukojeť nože.
Kořen nože nasaďte na špičku ocílky a při mírném tlaku nůž veďte proti ostří na konec ocílky tak, abyste skončili u špičky nože. Toto opakujte druhé straně ostří. Toto ostření trvá jen několik vteřin. „Hlavní je zbytečně netlačit, stačí jen obtáhnout několikrát z každé strany,“ radí šéfkuchař Aleš Hospodářský z restaurace U Drahokoupilů, který postup předvádí na našem videu. "Je normální, když má kuchař ocílku na prkénku vedle nože a během krájení proces co chvíli opakuje,“ popisuje běžnou praxi."
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Ocílkou se nic nebrousí! Brousí se brouskem nebo na kameni. Ocílkou se pouze obtahuje, tzn. odstraňují se mikroplastické deformace, tím se prodlužuje ostrost.
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že ocílkou po noži, připadá mi to tak logičtější a snadnější. Hlavním důvodem ale je, že takto obsáhne celou délku nože a snadno může střídat obě plochy nože. Je to ale jen můj laický názor.
1Kdo udělil odpovědi palec? independent
před 2479 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Důležitý je vzájemný pohyb… Ale pro většinu lidí asi bude snazší pro udržení směru jet nožem…
0 Nominace Nahlásit |
Ty jo, to nevím… Já nože doma vůbec nebrousím. Neumím to a myslím, že bych jim touto svou péčí spíš uškodila… Takže já je dávám profíkům k naostření. A fakt se mi to vyplatí.
Počkej a kam je dáváš? To máte někde v okolí možnost nechat nože nabrousit? Já třeba takovou možnost nemám, tak úplně nevím, jak to řešit.