Samozřejmě mám na mysli ty se zahnutými čepelemi. Mám čepele rozšroubovat? Jak se brousí zahnutá čepel?
Abych se přiznala, byla jsem vůči alobalu dost skeptická, ale je to prostě – jak autorka rady poznamenala – perfektní vychytávka! Nůžky byly ve stavu, že neustřihly volně visící nit (když se k sobě čepele přivíraly, nit před sebou jen sunuly). Teď v místě záběru, když jsou čepele nejvíce otevřené, stříhají i látku 🙂 Alobalu jsem měla doma jen kousek, ale hned si ho vyrazím nakoupit mraky, abych mohla nabrousit vše, co to potřebuje 🙂 Děkuji, dobrá rada nad zlato. A děkuji i ostatním (je mi jasné, že profík s brusným kotoučem by mi je nabrousil lépe a hlavně na delší dobu… ale nastejno by mě vyšlo i už koupit si nové).
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Elk, ivzez, alenad před 3156 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Myslím si, že pokud by mělo být dosaženo uspokojivého výsledku, v domácích podmínkách to asi nepůjde. Na to je to dost filigránská a přesná práce. Rozšroubovat čepele by se asi mělo, ale to broušení by zvládl jen velmi šikovný a zkušený kutil.
0 Nominace Nahlásit |
My jsme je dobrušovali jehlou – jako když ji chceme přestřihnout, ale zahnuté… to nevím, jestli funguje.
0 Nominace Nahlásit |
Na zahnutá ostří se dá použít tyčový (kruhový prúřez) diamantový brousek – brousicí pero (čínský výrobek, koupen levně v Lidlu), opatrně bez tlaku přejíždět po ostří, proti světlu zkontrolovat správnost záběru (úhel ostření). Zkusil jsem a jde to. Nůžky se nemusí rozebírat, jdou-li plně otevřít. Rozmontovat šroubovákem ani nejdou, šroubek je na konci roznýtován. Možná je vhodné chránit už nabroušené ostří třeba lepicí páskou, abychom je při ostření druhého nepoškodili nebo se nezranili. Mohl by se použít i např. polokruhový keramický brousek – na řezbářská dláta apod. (mívá červenou barvu). Pohledat na internetu (heureka.cz apod.). Ostří nůžek nebývá příliš tvrdé, je asi jako zuby pily. Kdysi jsem na běžné nůžky koupil i ostřič s kolečky. _ Při ostření nikdy netlačit – jen zlehka, spíše kolmo k ostří, vytvoří-li se mikrozoubky, to je i lepší, ostří pak neklouže. Jinak, nejlepší je nechat nůžky naostřit, např. brouseninuzek@gmail.com , nebo pohledat firmu na internetu. Platí se za délku ostří. Některé manikúrní nůžky mají i mikroozubení, lepší je, když se ostří nevyhladí – pak neklouže při střihu. _ Jinak: Řezné nástroje vždy ostříme; brousit se dá např. motyka, majzlík nebo sekera 😁 – Výborné jemné nůžky jsou prý STALEKS z Charkova, Ukrajina, vyrábí se tam i chirurgické nástroje. Vydrží prý ostré věky.