Avatar uživatele
annas

Používáte na vaření tlakový hrnec?

Dne 2. srpna 1647 se narodil Denis Papin, franouzský matematik, fyzik a vynálezce. Roku 1682 se stal členem Královské společnosti a v úvodní přednášce popsal vynález známý dnes jako Papinův hrnec.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 12Pro koho je otázka zajímavá? anonym, ReHu, panenka, anonym, Jahoda, anonym, vagra, pekynka, elektrikář, Drap, anonym, gagaga před 5225 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
BEAES

Ano, docela často, je to úspora času i energie a takové hovězí maso je v něm do hoďky podušené a takové vaření mě baví. Dále v něm vařím vývary, guláš, roštěnky, vepřové koleno atd. Vřele doporučuji si ho pořídit. Díky pane Papine! :o)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
pekynka

Zdravím Annas, já se tlakáče moc bojím, jednou v dětství jsme měli doma nehodu, polévka byla na stropě a od té doby se na něj bojím i sáhnout.
Doplňuji:
Dámy, máte můj obdiv, zjistila jsem jak dokážu být v něčem naprosto nemožná.

Upravil/a: pekynka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Ano ja ho pouzivam,varim v nem velmi casto,polevky,o­macky,masa,vlas­tne temer vse.Nedam na nej dopustit,vareni v nem je rychle a to me jako pracujici zene vyhovuje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
panenka

Ano Annas používám ho hodně často protože v tlakovém hrnci mám maso rychleji udělané než normálně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Toruk

Kdo chce vařit úsporně, dává při vaření na hrnce vždy pokličky*. Kdo chce vařit ještě úsporněji, vaří v tlakovém hrnci (jídla co se vaří delší dobu).
Drobná finta na okraj: předem namočená rýže se vaří cca 7 min.

  • Zhruba 1/3 „kuchařů“ vaří bez pokličky- čímž se okrádají o čas i peníze.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Já ne ale moje žena ano.Já se raději do vaření nepouštím,nebot by hrozilo nebezpečí výbuchu či požáru.:-D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vagra

Papinovy hrnce, používáme denně, takřka na všechno.Vaří se v nich rychle a úsporně.
Problém byl snad jenom jednou s luštěninou.
Skvělý vynález.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Papiňák,alias Časovanou Bombu Nepozorných?
Občas.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
martina1

Taky si nedokážu představit vaření bez papiňáku.Vařím ráda,ale celé dopoledne u plotny není mé hobby.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Papinův hrnec používám takřka denně, vaření bez něj si nedovedu představit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Dříve občas, teď už vůbec.
Zdravější je vaření pomalu při nižší teplotě a také se vlivem tlaku mění struktura potraviny a to není moc zdravé – jsem se dozvěděla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vecernice

Papinˇáku se bojím od mala.Na zabijačce v něm vaříme žaludek a to kolem toho chodím jako duch,nedotkla bych se ho,ani za nic.Kdyby mi ho někdo koupil jako dárek,myslela bych si,že se mě chce zbavit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
elektrikář

Je to výhoda jen se musí opatrně otvírat pustil jsem na něj vodu a vzal pokličku silou prsklo to namně a běžel jsem k doktorovi s popáleným břichem. Takže času jsem moc neušetřil.Teď jej otvírám až to samo povolí.

před 5225 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Vagro, proč s luštěninou? Já v hrnci vařím i fazole.

před 5225 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
vagra

Byl to jeden z prvních hrnců tohoto typu, ještě hliníkový s jedním bezpečnostním ventilem na odpouštění páry.
Pravděpodobně se ten ventilek ucpal slupkou hrachu,či co – a bylo to.
Ještě že se nikomu nic nestalo.
/Stejně jsme chtěli malovat. :)/

před 5225 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek