Avatar uživatele
hapiky

Používá se pro pokrm „ruské vejce“ ještě výraz Henri vejce? Liší se od sebe nějak?

V lahůdkách u nás už delší dobu Henri vejce jaksi chybí.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, marci1 před 2436 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Já tyto pochutiny nejím, takže nemohu rovnat.

Ale název ruské vejce se přestal méně používat až v „nové“ době. Prodáva se obložené vejce, někde i Henri vejce.

„I když někdy se pro ruské vejce používal také název Henri vejce, avšak pozor, to je poněkud zavádějící. Pravé Oeufs pochés Henri IV. má slavný francouzský kuchař Paul Bocuse v knize svých nejlepších receptů v poněkud jiné podobě, její zvláštností jsou artyčoky a béarnská omáčka.“

Ruské vejce je naše. pojmenování.

„Rusové to berou jako urážku. Jaké naše vejce? Název se používá jen u nás a v cizině není vůbec známý. Vznik souvisí s vlašským salátem, který je častým doplňkem ruského vejce. Italové (Vlachové) údajně kdysi připravili vlašský salát pro hosty z Ruska.“

Zdroj: https://www.li­dovky.cz/vejce-podle-salvadora-daliho-umelcuv-oblibeny-recept-pcy-/dobra-chut.aspx?c=A100406­_170551_dobra-chut_glu

http://www.me­tro.cz/kde-se-vzala-jmena-jidel-rusove-sve-vejce-neznaji-spanele-zase-ptacka-1ik-/praha.aspx?c=A121106­_172930_metro-extra_rab

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
magorvkleci

Ruská vejce a Henri vejce jsou skoro to samé, rozdíl je akorát v přelivu. U ruského vejce se použije normálka studená majonéza z oleje, kdežto u Henri vejce se použije holandská omáčka, které se dělá místo přikapávání oleje přikapáváním rozpuštěného másla, takže za tepla a dává se do ní nějaké dochucení (petržel, estragon, ocet) nebo tak.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Mám takový dojem, že v Henri vejci je i sardinka (známá neměla ráda ryby a vždycky si je z Henri vejce dala pryč). 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Mám dojem, že se liší omáčka,
kterou se přelévá, možná se liší i salát.

K odpovědi Annas:
S ruským vejcem jsem se v druhé polovině 70. let setkala
v Holandsku. Základ tvořil zeleninový salát s troškou zálivky,
navrchu byly položené čtyři půlky vejce natvrdo.
(Podávalo se na velkém hlubokém talíři a bylo to dobré.)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… na Henri vejce člověk narazí málokdy, za to ruské je stále (v tomto budu oponovat annas, u nás jsem na "obložené vejce ještě nenarazil) … kupuji si ho dost často …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek