Avatar uživatele
dust8

Pokud se do vařené čočky nedá nakonec jíška a ocet, tak je to pak nejedlé, nebo jen chuťově nevýrazné?

Nestačilo by tu čočku jen zakapat citrónem?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1928 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Když přidáš jíšku a ocet (a smaženou cibulku), dostaneš čočku na kyselo. Když zakápneš citronem, osolíš, opepříš, dostaneš čočkový salát.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Jde jen o chuť, citron si nějak nedokážu představit. Ale klidně zaexperimentuj a dej nám vědět.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Kdysi jsem v kalednáří, který vydal tzv. dámský klub bývalých hlasatelek, našla recept na čočklu po brněnsku.Je to již několik roků, ale od té doby ji nepřipravuji jinak.

Tento recept je i na netu. Čočka chutná nejen mně, ale i všem ostatním,. jimž ji nabídnu.

Přebranou čočku po namočení vaříme.

"K poloměkké čočce přihodíme kostku zeleninového bujónu a přimícháme mrkev a celer nakrájené na tenké hranolky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, když se začne barvit dozlatova, zasypeme moukou a umícháme cibulovou jíšku, kterou čočku zahustíme.

Když je čočka zcela vařená, dochutíme ji solí, pepřem a citronovou šťávou, přisypeme petrželku a nakonec vmícháme kelímek zakysané smetany. Porce na talířích sypeme osmaženou cibulkou. Můžeme podávat jen s chlebem nebo přidáme i kousek uzeného masa nebo uzeniny."

Kvůli dietě nepřidávám smaženou cibulku, místo čerstvé zeleniny dávám někdy mraženou. Lžíci mouky zamíchám do smetany, nedělám jíšku. Ale i tak je dobrá i na druhý den.

https://srecep­ty.cz/cocka-po-brnensku.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Já tedy čočku nemusím, ale co vím, tak do čočky jako hlavního jídla se ocet většinou nedává, spíše do polévky. Nemusí se dávat ani jíška, za to se může přidávat různá dušená zelenina a všechno možné koření. Nejlepší je to s drceným kmínem a ještě teplým chlebem. Ostrým střelbám zdar!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Jedlé to asi bude, ale pokud chceme uvařit „čočku na kyselo“, pak kvůli té správné chuti je opravdu nutné udělat jíšku na sádle (je to zadělávané jídlo) se smaženou cibulkou (pánové: ne spálenou! 🙂 a ocet je nejlépe použít vinný. Jak píše „dubraro“: bez jíšky se jedná o čočkový salát (ten je taky mňam). 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Katherine123

Na zahusteni se da cast cocky rozmixovat napr.tycovym mixerem.To jisku nahradi. Ocet byt uplne nemusi,poznat na chuti to ale trochu pujde.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Kepler: Tak já dělám jen čočku na kyselo a tam do uvařené čočky (osobně mám rád když ještě trošičku křupe) pak přidám: sůl, pepř, ocet a cibulovou jíšku (hodně)… Pak mi chutná i za studena samotná

před 1927 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek