..zkrátka dáme cukr (přírodní) do konvice, pak vodu převaříme,
odstavíme, necháme dojít na požadovanou teplotu a pak teprve vložíme
třeba čaj. Může takto dojít k nějakým zásadním rozdílům (chuť,
složení, atd.) nápoje, může být „jiný“, nežli když osladíme již
hotový nápoj?
Doplňuji:
1. spojení „projde varem“ nahrazuji správným spojením „přejde
varem“ ,)
2.mosoji, dá se všeobecně říci, že tímto způsobem vaření nedojde ke
zdravotním škodám? Děkuji
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, vagra, johana 56, Drap, Damiana, gagaga před 4208 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Chuť to zřejmě ovlivní, neboť dojde k částečné karamelizaci (
oxidaci cukru).
Potřerbná teplota pro karamelizaci cukru je sice 110 oC a vyšší ale
vzhledem k tomu, že při karamelizaci jde o stovky chemických reakcí, je
pravděpodobné že některé proběhnou částečně již i při nižší
teplotě.
Doplňuji:
Ke zhoršení vlastností cukru vzhledem ke zdraví běžně nedojde. Karamelem
se běžně sladí !! V Rusku se pije čaj tak, že si dáš do úst kousek
karamelu a přes něj piješ hořký čaj. Chuťově naprosto něco jiného.
Navíc pokud v tvém případě nějaká karamelizace proběhne, bude
minimální, ale chuť by to ovlivnit mohlo.
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Doplním mosoje…
změníte tak ještě zásadně i podmínky pro vyluhování čaje…
Ke „zdravotním škodám“ by nemělo dojít… pokud se nespálíte… ale ten čaj asi nebude vůbec k pití.
0 Nominace Nahlásit |
jinou chuť to mít asi nebude, jen ta konev bude za chvíli vypadat jinak, asi ji tím drtek zničíš
2Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, marijakes
před 4208 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Našla jsem, že se káva dá připravit i tak, že zkaramelizujeme cukr, zalijeme vodu a necháme přejít varem. Takže by všechno mělo být v pořádku. 🙂 Nakonec na sirupy se vaří také voda s cukrem, nebo někdo cukerným roztokem zalévá ovoce před zavařením.
Ano, ale káva se předpokládám při tomto postupu rozpustí. V sirupech se s cukrem počítá nejen k oslazení ovoce, ale hlavně jako s konzervačním prostředkem. Vysoká koncentrace cukru v roztoku totiž zabraňuje růstu a množení mikroorganismů. V obou případech tam nedochází k vyluhování sušené drogy, jako u čaje. Chuť čaje (připraveného ze sladké vody) tak bude určitě jiná.
to mě zajímá ..jak to? Droga se tedy louhuje jinak ve sladkém roztoku, nežli v roztoku z kohoutku? (myslím vodu z kohoutku /ne destilku/ což je roztok všeho možného) ..dá se to stručně vysvětlit? Mám rád černý čaj s cukrem a citronem a jak se vylouhuje ta droga, jaké látky pustí a jaké ne a ovlivňuje to ten cukr?? Prosím o odpověď, hodně mě to zajímá, díky ,)
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |