Avatar uživatele
anonym

Pití syrových vajec přináší velké účinky na růst svalstva?

Máte někdo zkušenost?

Rocky určitě!

Zarazilo mě však rozebrání situace zde:

Rocky pil syrový vejce. A vsadím se, že miliony kluků to pak po něm opakovaly ve snaze dosáhnout stejný slávy jako italskej hřebec. Ve filmu to působilo „macho“ dojmem, i když se spoustě lidem zvedal kýbl.
Pití vajec nemá pro naše tělo absolutně žádný přínos. Teď už se ví proč.
Proč to tedy nebyl úplně nejlepší nápad, vysvětluje přiložená studie, porovnávající stravitelnost syrových a vařených vajec.

„Podle výsledků, získaných z dusíkové bilance u zdravých jedinců, byla vstřebatelnost celých vajec kolem 92% až 97% (Bodwell et al. 1980).“

Nicméně předpokládaná skutečná vstřebatelnost ve střevě se odhaduje na nějakých 91%. To tedy dokazuje, že i uvařená vaječná bílkovina není vstřebána na 100%, jak se někde mylně uvádí. 91% je i přesto fajn číslo, nemyslíte ? Pokud ale vypijete syrová vejce, pak se vstřebávání sníží téměř na polovinu ! V uvedené studii se uvádí, že po požití 25 g syrových vajec se za 24 hodin vstřebalo pouhých 50%. Vyšší stravitelnost vařených vajec se přisuzuje strukturálním změnám molekul proteinu zahříváním, což pak umožní trávení pomocí specifických trávicích enzymů. (Matthews 1990)

Pokud tě ani tenhle argument nepřesvědčil, pak bys mohl zvážit možnost onemocnění salmonelou a nebo blokování vstřebávání biotinu (vitamín B7) , který potřebuješ, mimo jiné, pro štěpení bílkovin, sacharidů i tuků.
Ve skutečném životě by to Rocky na syrových vejcích asi moc daleko nedotáhl. Minimálně by existovalo velký riziko, že svůj břišní lis bude efektivně procvičovat na záchodový míse.


S tou salmonelou je to vždy risk, co?
Co si myslíte o informacích zde poslaných?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? da ny před 2994 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Jako kluk jsem poměrně často pil čerstvá syrová vejce. Žádný účinku na růst svalstva ani na trávení jsem si nevšiml.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
SirTonic

Pitchowina!!
Proč by ji dodnes vrcholni sportovci a profi bodybuilderi používali dnes a denně při dostupnosti všech těch „rádoby“ doplňků stravy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

K růstu svalové hmoty jsou nutné hlavně proteiny. Nejspíš v minulosti sportovci neměli speciální přípravky a tak ze zkušenosti používali vejce (jsou levnější) a maso.

Dnes jsou již k dispozici speciální přípravky, které jsou účinnější než vejce, navíc vejce mohou způsobovat infekce salmonely případně jiné.

Z uvedeného plyne že Rocky je dinosaurus.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Já bych ty bílkoviny jako sportovec raději získávala jinou cestou/úpravou vajec ;)
Salmonely bych se u čerstvých českých vajec (domácích) příliš nebála… , ale nějaké riziko hrozí vždy (1:100) hůř na tom jsou nedostatečně tepelně upravená kuřata…
Naše super/hypermarkety však nabízejí vaja různého původu, trhovci též :-/

Celá syrová vejce (bílek) jsou mi odporná všechny tepelné úpravy mi chutnají 🙂
Zajímavé je, že vejce natvrdo je lépe stravitelné než na měkko či „volské oko“ a nejhůře stravitelné je míchané vejce (také nevím jak to skutečně je s enzymama kolem 70 °C)
Za mne tedy: syrová zelenina ano, syrové vejce ne (nyní ani nesmím)

Z názorů:
„Z hlediska bezpečnosti potravin je třeba používat namísto syrových vajec pasterizované vaječné produkty. Výroba vaječných produktů podléhá zvláštním hygienickým požadavkům, které jsou definovány příslušným nařízením Evropské komise.“
" … důležité, aby se všechny části připravovaného jídla přehřálo alespoň na 70 ° C. Důkladná tepelná úprava vajec je velmi důležitá pro ohrožené skupiny obyvatelstva, například staré lidi, nemocné, malé děti a těhotné ženy. Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje konzumovat potraviny obsahující syrové nebo nedostatečně tepelně upravené vejce, například majonézu, nizozemskou omáčku, zmrzlinu či některé dezerty…"
http://www.re­habilitace.in­fo/zdravotni/vej­ce-jsou-vyzivna-a-bohata-na-bilkoviny/
Aminokyseliny ve vejcích:
http://galenus­.cz/clanky/vy­ziva/aminokyse­liny-obsah-aminokyselin-ve-vejcich

Alergie na vejce
důležitá je tepelná úprava, nejvhodnější vejce natvrdo:(syrová se nedoporučují)
http://www.po­travinova-alergie.info/cla­nek/alergie-vejce.php

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek