Záleží na tom, jaké olivy. Zelené olivy mají na rozdíl od černých energetickou hodnotu přijatelnou. Množství tuku je u nich také celkem nízké, protože se jedná o olivy nezralé, zatímco černé jsou již zralé, tedy tučnější. Jedná se o zdravý tuk – nononenasycené mastné kyseliny, což však nemění nic na faktu, že i zdravý tuk konzumovaný v nadbytečném množství se ukládá do tukových zásob.
V případě oliv však hrozí spíše riziko ze zvýšeného množství soli, která je v nich obsažená. Protože sůl (sodík) zadržují vodu v těle, může pak dojít k tomu, že člověk, který se snaží o rozumné hubnutí a vše dělá dobře, nevidí na váze žádný úspěch – a přitom jde pouze o zavodnění. Denně bychom měli přijmout přibližně 2 000 mg sodíku.
Doporučovala bych tedy olivy jíst v množství několika kusů pro oživení chuti salátů nebo jiných pokrmů.
Zelené olivy – 570kJ, 14g tuku, 2100mg sodíku
Černé olivy – 1450kJ, 36g tuku, 3288mg sodíku
0 Nominace Nahlásit |
zelené jsou lepší ale v malém množství obsahují totiž tuky
1Kdo udělil odpovědi palec? Mandarinka, Mléčko
před 5616 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Olivy černé naložené (řecké) 100g -
1450KJ obsah tuku 35,8g
Olivy zelené naložené 100g -
570KJ obsah tuku 14g
Rozhodně bych tedy sáhla raději po zelených, ale odpověď je ano, olivy v přiměřeném množství lze zařadit do dietního jídelníčku.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3408 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1339 | |
zjentek | 1202 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 962 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |