Avatar uživatele
JájsemRaibek

Obsahují těstoviny vejce? Pokud ano, proč změknou po vložení do vody, zatímco vejce ztvrdne?

Vím, že jsou bezvaječné, a tedy i vaječné.
Ale pokud obsahují vejce, tak mi vysvětlete proč -
když dám do vroucí vody těstoviny, tak změknou, ale když dám do vroucí vody vejce, tak ztvrdne.

Zajímavá 0 před 1587 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Kdysi se vyráběly výhradně těstoviny vaječné – třívaječné, pětivaječné… Vajíčka v syrovém stavu obsažená v sušených těstovinách pomáhala dobré konzistenci po uvaření. Fungují jako pojivo. Pak se dělaly i těstoviny bezvaječné, s tím, že bez vajíček jsou údajně zdravější (no fuj, ten nezdravý cholesterol). Skutečný důvod je, že výrobní náklady jsou takto nižší.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… vejce jsou pojivo, to věděli už když stavěli v Praze Karlův most … když dělám vejce na hniličku, tak neztvrdne … těstoviny ve vodě nezměknou, oni nabydou a ty chybějící vejce drží mouku pohromadě, aby z ní nebyla kaše … co tam místo těch vajec cpou ani nebudu spekulovat, na to jsou jiní chemici, pochybuju že je to přirozeného původu …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Další vtípek, je těžké srovnávat jablka s hruškama, nebe nebo dudy… :)))
Buchty, koláče, knedlíky (kam se též dávají vejce), když se povedou nejsou „tvrdé“, jen drží směs ingrediencí pohronadě (kdo je nemůže, lze použít náhradu).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jsemjá

Ano, je v nich troška vajec.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Vejce sice ztuhne (o tvrdnutí bych nemluvil) ale těstoviny zvlhnou, což má na jejich konzistenci zásadní vliv.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Některé určitě ano, ale většinou jsou vyrobeny podle podobného receptu jako tzv. slavíčí paštika – jeden kůň, jeden slavík.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek