Avatar uživatele
zjentek

Niva vznikla tak, že výrobci zplesnivěl sejra a ten aby eliminoval ztrátu, rozhodl, že i tak ho prodá. Pravda, nebo lež?

Zajímavá 0 před 1 dnem Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odhaduji, že spíše lež

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

**
Původ názvu plísňového sýru Niva**
Na území Rakousko-Uherska byla první výroba sýrů s modrou plísní uvnitř hmoty zavedena r. 1883 v obci Mičiná u Banské Bystrice. Výrobu zavedl Karol Burkhardt ze Starých Hor. Způsob výroby a plíseň si donesl přímo z francouzského Roquefortu, kam se dostal na svých cestách jako dráteník. V malé sýrárně se vyráběla brynza a plísňový sýr pouze z ovčího mléka. Postupně se výroba rozšířila do několika mlékáren a sýráren na středním Slovensku. Název pro sýr Niva zavedl Jozef Soc, majitel mlékárny v Dobré Nivě u Zvolena podle názvu obce.

Jozef Soc zavedl v roce 1923 v Dobré Nivě do výroby i Třenou Nivu. Ta se vyráběla z dokonale rozetřeného sýru Niva, brynzy a másla.

Zdroj: Keresteš J. (2008): Ovčiarstvo na Slovensku história a technológie. Nika s.r.o. Považská Bystrica, 592 s.
http://www.mas-moravsky-kras.cz/puvod-nazvu-plisnoveho-syru-niva.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
elkon

Kdo není lempl, ten si to snadno najde. https://www.to­precepty.cz/clan­ky/2314-kdyz-se-hadaji-cesi-se-slovaky-vitezem-je-niva-tipnete-si-kdo-tento-syr-vymyslel/

0 Nominace Nahlásit