**
Původ názvu plísňového sýru Niva**
Na území Rakousko-Uherska byla první výroba sýrů s modrou plísní
uvnitř hmoty zavedena r. 1883 v obci Mičiná u Banské Bystrice. Výrobu
zavedl Karol Burkhardt ze Starých Hor. Způsob výroby a plíseň si donesl
přímo z francouzského Roquefortu, kam se dostal na svých cestách jako
dráteník. V malé sýrárně se vyráběla brynza a plísňový sýr pouze
z ovčího mléka. Postupně se výroba rozšířila do několika mlékáren a
sýráren na středním Slovensku. Název pro sýr Niva zavedl Jozef Soc,
majitel mlékárny v Dobré Nivě u Zvolena podle názvu obce.
Jozef Soc zavedl v roce 1923 v Dobré Nivě do výroby i Třenou Nivu. Ta se vyráběla z dokonale rozetřeného sýru Niva, brynzy a másla.
Zdroj: Keresteš J. (2008): Ovčiarstvo na Slovensku história a
technológie. Nika s.r.o. Považská Bystrica, 592 s.
http://www.mas-moravsky-kras.cz/puvod-nazvu-plisnoveho-syru-niva.html
0 Nominace Nahlásit |
Kdo není lempl, ten si to snadno najde. https://www.toprecepty.cz/clanky/2314-kdyz-se-hadaji-cesi-se-slovaky-vitezem-je-niva-tipnete-si-kdo-tento-syr-vymyslel/
0
před 1 dnem
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |