Avatar uživatele
zjentek

Nevíte proč se při přípravě čaje s mlékem doporučuje vlévat čaj do mléka a ne naopak?

Takže si ohřeji mléko, připravím vodu na čaj o správné teplotě pod bodem varu, v MW přivedu k varu trochu vody v hrnku, kterou pak vyliji, ale jen abych si vyhřál hrníček no a vše je připraveno, můžu si v něm správnou dobu louhovat čaj. Mezitím co se luhuje, mléko v mezičase stojí na vyhřáté plotně. Ideální podmínky pro to, jak mít při pití dostatečně teplý čaj, který nevychladne tak brzy. A nyní k otázce. zde narážím na problém. Pro obvyklou/správnou přípravu, jak je popisováno, bych tedy musel stejným postupem vyhřát v MW další hrníček, nalít do něj to stále teplé mléko a teprve do takto připraveného základu pomalu vlévat vyluhovaný čaj z původního vyhřátého hrníčku. Což celý proces značně komplikuje, když si situaci představíte ve fázi, kdy fyzicky stojíte v té kuchyni a představu zaměříte v ohledu na prostor, použité nádobí… A zde mě tedy pochopitelně zajímají odpovědi na otázku, kterou jsem položil, zda příprava tímto způsobem je nutnost a PROČ vlastně, výhody/nevýhody (vysvětlit hlavně chemicky/fyzikálně) a zda by se nedalo nějak obejít. nebo pokud byl někdo v Anglii, tak ty důvody tam u nich. Děkuji, autista.

Zajímavá 0 před 1033 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Malvína

“U anglické šlechty se vroucí čaj do šálku naléval před mlékem. Zvyk nalévat nejdříve mléko vzešel od chudších vrstev, kde se obávali, že by méně kvalitní porcelán tepelným šokem praskl. S chutí čaje to nemá nic společného.“

Komentář z diskuze pod “receptem”. Kdoví, možná je to fakt! 🙂

Dále:

“ Jak se tedy připraví takový pravý anglický čaj? Základem všeho je dobře předehřátý čajník (teapot). Někdo jej proplachuje horkou vodou, někdo nahřívá za sucha. Je též možno vykoupat konvici v horké vodě nebo ji horkou vodou polévat tak aby se voda nedostala dovnitř. Jak je libo. Potom se do čajníku nasype čaj – jedna lžička na každý šálek plus jedna lžička na čajník. Zalije se právě vroucí vodou a nechá se 3–5 minut vyluhovat. Než se čaj vyluhuje, připraví se do vyhřátých šálků 3–4 polévkové lžíce ohřátého (ne vroucího) mléka, do kterého se posléze nalévá čaj. Zdůrazňuji: čaj se lije do mléka, nikdy naopak! Angličané tvrdí, že dolévání mléka do čaje kazí aróma i chuť nápoje, a podobnou chybu hodnotí jako nevychovanost.”

Zdroj: https://www.va­reni.cz/recep­ty/anglicky-caj/

Upravil/a: Malvína

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Malvínko, NO PRÁVĚ! Proto jsem se ptal i tady. (; D; D;

před 1033 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek