Takže si ohřeji mléko, připravím vodu na čaj o správné teplotě pod bodem varu, v MW přivedu k varu trochu vody v hrnku, kterou pak vyliji, ale jen abych si vyhřál hrníček no a vše je připraveno, můžu si v něm správnou dobu louhovat čaj. Mezitím co se luhuje, mléko v mezičase stojí na vyhřáté plotně. Ideální podmínky pro to, jak mít při pití dostatečně teplý čaj, který nevychladne tak brzy. A nyní k otázce. zde narážím na problém. Pro obvyklou/správnou přípravu, jak je popisováno, bych tedy musel stejným postupem vyhřát v MW další hrníček, nalít do něj to stále teplé mléko a teprve do takto připraveného základu pomalu vlévat vyluhovaný čaj z původního vyhřátého hrníčku. Což celý proces značně komplikuje, když si situaci představíte ve fázi, kdy fyzicky stojíte v té kuchyni a představu zaměříte v ohledu na prostor, použité nádobí… A zde mě tedy pochopitelně zajímají odpovědi na otázku, kterou jsem položil, zda příprava tímto způsobem je nutnost a PROČ vlastně, výhody/nevýhody (vysvětlit hlavně chemicky/fyzikálně) a zda by se nedalo nějak obejít. nebo pokud byl někdo v Anglii, tak ty důvody tam u nich. Děkuji, autista.
Zajímavá 0 před 1033 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
“U anglické šlechty se vroucí čaj do šálku naléval před mlékem. Zvyk nalévat nejdříve mléko vzešel od chudších vrstev, kde se obávali, že by méně kvalitní porcelán tepelným šokem praskl. S chutí čaje to nemá nic společného.“
Komentář z diskuze pod “receptem”. Kdoví, možná je to fakt! 🙂
Dále:
“ Jak se tedy připraví takový pravý anglický čaj? Základem všeho je dobře předehřátý čajník (teapot). Někdo jej proplachuje horkou vodou, někdo nahřívá za sucha. Je též možno vykoupat konvici v horké vodě nebo ji horkou vodou polévat tak aby se voda nedostala dovnitř. Jak je libo. Potom se do čajníku nasype čaj – jedna lžička na každý šálek plus jedna lžička na čajník. Zalije se právě vroucí vodou a nechá se 3–5 minut vyluhovat. Než se čaj vyluhuje, připraví se do vyhřátých šálků 3–4 polévkové lžíce ohřátého (ne vroucího) mléka, do kterého se posléze nalévá čaj. Zdůrazňuji: čaj se lije do mléka, nikdy naopak! Angličané tvrdí, že dolévání mléka do čaje kazí aróma i chuť nápoje, a podobnou chybu hodnotí jako nevychovanost.”
Zdroj: https://www.vareni.cz/recepty/anglicky-caj/
Upravil/a: Malvína
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |