Za objevitele vídeňského řízku je považován Maršál Radecký. Kdo a kdy jako první rozklepal plátek libového masa, aby jej lehce osolený protáhl moukou, rozšlehaným vejcem, obalil v jemné strouhance a horkém oleji na pánvi z obou stran osmažil? Vynalezen byl údajně již ve starověkém Řecku. Cestou přes Arábii a Španělsko se dostal do Itálie, kde jej ve městě Milánu, někdy po 6. srpnu 1848, kdy se statečné město po nezdařeném pokusu osvobodit se z habsburské nadvlády opět stalo městem poddaným. Tam dle historických pramenů poprvé ochutnal tehdejší dobyvatel Milána, maršál vítězné rakouské armády Jan Josef Václav Radecký z Radče, naroz. 2. 11. 1766, báječný smažený řízek a zajímal se o recept.
Předpis na nevídanou specialitu přivezl jako vzácný dárek Jeho Veličenstvu Františku Josefovi I. Císaři tento řízek tak mimořádně zachutnal, že se brzy poté stal už pod názvem řízek „vídeňský“ vlastnictvím celého rakouského národa.
Postupem doby řízek zaznamenal různé proměny. Původní obalovaný telecí kotlet se přeměnil v tenký plátek telecího masa. V té době ve Vídni pracovalo v tehdejších panských domech mnoho českých kuchařek, tak není nepravděpodobné, že se na řízku podepsaly opravdu velkou měrou. Podle možností se začal smažit krom telecího plátku též plátek vepřový a jak je nám dnes známo, trojobalem lze protáhnout kdeco
Zdroj: http://dolcevita.blog.cz/0711/co-je-fascinujiciho-na-rizku
0 Nominace Nahlásit |
Pochoutku, které se dnes říká „vídeňský řízek“, mohl docela
dobře znát i Karel IV.
Od starověkých Řeků se totiž ten božský plátek telecího masa
v křupavém kabátku složitou cestou přes Arábii a Španělsko dostal do
Itálie. A Karel byl v Itálii jako doma.
V roce 1848, jej předložili Miláňané maršálu Radeckému a ten byl tak
nadšen, že recept jako zvláštní pozornost věnoval císaři Františku
Josefovi I.
I tomu řízek zachutnal. Co chutnalo císaři, chutnalo i Vídeňanům.
Telecí plátek smažený v trojobalu vyznávali tak nadšeně, že se mu brzy
začalo říkat „vídeňský řízek“.
Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095927644-kalendarium/206562235300033/
0 Nominace Nahlásit |
Pravdou zůstává, že vídeňský řízek existoval už odedávna, zmínky o něm se objevují poprvé už někdy v 13. století. Avšak v dobách do roku 1855 se připravoval pouze s dvojobalem: nejprve byl namáčen v rozšlehaném vejci, potom obalen v mouce. U nás je z dob rakouskouherska.
1Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář
před 5015 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |