200 g vepřového sádla z bůčku,
400 g polohrubé mouky,
30 g droždí,
1 KL cukru,
asi 1,5 dl mléka,
2 vejce,
sůl,
mletý pepř,
1 dl vody,
1 vejce na potření.
Umyté sádlo nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Světlé škvarky přecedíme, nadrobno nasekáme nebo semeleme, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do ledničky.
Z vlažného mléka, droždí a špetky mouky se připraví kvásek. Škvařené sádlo se propracuje se škvarky a 100 g mouky a upraví se do tvaru čtverce (tukový bochánek). Vykynutý kvásek, zbylá mouka, mléko a ostatní suroviny se propracují ve vláčné a hladké těsto (vodánek). Necháme jej asi půl hodiny pod vlhkou utěrkou odpočinout.
Těsto můžeme nechat ještě půl hodiny odležet a poté ho rozválíme na plát o tloušťce 15 mm, na kterém se nožem naříznou mřížky a vypichovačem kulatého tvaru o průměru 5 cm vypichujeme pagáčky. Odkládáme na čistý plech, na povrchu potřeme rozšlehanými vejci a v teple necháme vykynout. Pečeme při teplotě 200 °C.
Poznámka:
Při zpracování těsta se nesmí jeho teplota zvýšit nad 20 °C, tuk by
změkl a těsto by bylo mazlavé a při pečení by se neutvořily patřičné
listy těsta.
Hmotnost jednoho kusu by se měla pohybovat okolo 60 g.
Zdroj: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=15986
0 Nominace Nahlásit |
Já dělám tyto
1/2kg hladké mouky
3 vejce/ 2 do těsta –1 na potření/
1 prášek do pečiva
3 lžíce škvarků
špetku soli
mák na posypání
vlažné mléko na zadělání
Těsto nesmí být řídké ,pěkně vypracujeme rozdělíme na bochánky ,rozplácneme mřížkou na krájení brambor a potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem /nemletým/
zde jsem našla škvarkové pagáčky, ale nevím jak budou chutnat
http://kucharka.cwa1.net/recepty.asp?j=3636&dkid=10&Na=skvarkove_pagacky
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |