Avatar uživatele
janek66

Nemáte někdo recept na „škvarkové pagáčky“.které se pekly na valašsku?

Babička si svůj recept vzala sebou do hrobu.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? panenka před 5082 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
panenka

200 g vepřového sádla z bůčku,
400 g polohrubé mouky,
30 g droždí,
1 KL cukru,
asi 1,5 dl mléka,
2 vejce,
sůl,
mletý pepř,
1 dl vody,
1 vejce na potření.

Umyté sádlo nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Světlé škvarky přecedíme, nadrobno nasekáme nebo semeleme, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do ledničky.

Z vlažného mléka, droždí a špetky mouky se připraví kvásek. Škvařené sádlo se propracuje se škvarky a 100 g mouky a upraví se do tvaru čtverce (tukový bochánek). Vykynutý kvásek, zbylá mouka, mléko a ostatní suroviny se propracují ve vláčné a hladké těsto (vodánek). Necháme jej asi půl hodiny pod vlhkou utěrkou odpočinout.

  1. Z vodového těsta vyválíme čtverec (cípy musí být tenčí), z tukového těsta menší čtverec, který položíme nakoso na velký čtverec.
  2. Rohy vodového těsta přeložíme přes tukové těsto tak, aby byly dobře spojeny a těsto bylo zcela zabaleno.
  3. Těsta lehce rozválíme na velký čtverec, složíme jej třikrát přes sebe, válečkem je lehce rozválíme a znovu složíme. Těsto necháme půl hodiny odležet při teplotě 28 °C.
  4. Asi za 30 minut je opět rozválíme a přeložíme.
  5. Po opětovném odpočinutí při stejné teplotě je rozválíme a přeložíme ještě potřetí.

Těsto můžeme nechat ještě půl hodiny odležet a poté ho rozválíme na plát o tloušťce 15 mm, na kterém se nožem naříznou mřížky a vypichovačem kulatého tvaru o průměru 5 cm vypichujeme pagáčky. Odkládáme na čistý plech, na povrchu potřeme rozšlehanými vejci a v teple necháme vykynout. Pečeme při teplotě 200 °C.

Poznámka:
Při zpracování těsta se nesmí jeho teplota zvýšit nad 20 °C, tuk by změkl a těsto by bylo mazlavé a při pečení by se neutvořily patřičné listy těsta.
Hmotnost jednoho kusu by se měla pohybovat okolo 60 g.

Zdroj: http://www.la­buznik.com/re­cipe.php?ID=15986

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Já dělám tyto

1/2kg hladké mouky
3 vejce/ 2 do těsta –1 na potření/
1 prášek do pečiva
3 lžíce škvarků

špetku soli
mák na posypání
vlažné mléko na zadělání

Těsto nesmí být řídké ,pěkně vypracujeme rozdělíme na bochánky ,rozplácneme mřížkou na krájení brambor a potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem /nemletým/

zde jsem našla škvarkové pagáčky, ale nevím jak budou chutnat

http://kuchar­ka.cwa1.net/re­cepty.asp?j=3636&dki­d=10&Na=skvar­kove_pagacky

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek