Avatar uživatele
Lgee

Můžu mít problémy kvůli nedostatku cukru?

Poslední týden sem nesnědl prakticky nic sladkého a dneska sem snědl akorát 1 fidorku (20g cukru) nemůžu z toho že konzumuju jen slané mít nějaký problém kvůli nedostatku cukru? Sice bych jedl sladké ale vůbec na to nemám chuť, i na vánoce sem si vzal jeden sladký rohlicek a cukr sem nemohl do dalšího dne vidět protože se mi hnusil. 😁

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, da ny před 2886 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

V žádném případě. Sladké cukry ještě ve středověku nikdo nekonzumoval a sladilo se jenom medem. Vyšší cukry, známé jako polysacharidy jsou ve velkém množství obsaženy třeba v obilovinách a lidský metabolismus je využije stejně dobře jako ten sladký jednoduchý cukr, ať už je izolován z jakékoliv rostliny.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

No já znám složené a jednoduché cukry.
Tyto cukry si naše tělo metabolizuje na glukózu, která je nutná hlavně k výživě mozku.
Neboj se, tělo umí metabolizovat i tuky nebo škrob na glukózu. Jinou formu cukru než glukózu naše tělo nepotřebuje. Jediný problém by mohl nastat, kdyby jsi nejedl nic a tvoje játra by již veškerou zásobu tuku zmetabolizovala na glukózu.. Pak by ti hrozila hypoglykemie, která je nebezpečná tím, že pokud do ni upadneš, bez pomoci druhého se z ní nedostaneš !!!!!

http://tomassmo­cek.cz/cukr/

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

jete nejaké ovocie? džús? džem?

potom nie.......

ale prečo sa vám sladké doslova hnusí? to nie je veľmi v poriadku......ale skôr psychicky než fyzicky

Kepler: čo sú to sladké cukry? to je chemikárska hantýrka? akože sacharóza? lebo samotnú repu už určite poznali a na juhu mali aj datle – ďalší zdroj sacharózy? a laktózu a maltózu pochopiteľne mali tiež…aj med
sladké cukry sú teda rafinovaná sacharóza a hfcs?

Upravil/a: Šidlo

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
isteron2

Problémy môžeš mať z nedostatku cukru a tak isto z prebytku cukru. Existuje diagnóza hypoglykémia a aj hyperglykémia. Keď si kúpiš v zdravotníckej predajni alebo lekárni glukomer, môžeš si merať hodnoty krvného cukru sám. A ešte naštudovať výšku minimálnu a maximálnu.
Aj soľ je škodlivá. Zvyšuje krvný tlak. Ja mám predpísanú neslanú diétu, a najnovšie aj nízkutukovú a nízkocukrovú.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Bez „cukru“ (tedy sacharidů) by mozek nebyl schopen pracovat a tedy člověk žít.
Bez toho bílého, který máte zřejmě na mysli lze v pohodě existovat a být velmi zdravý ;).
„Ve skutečnosti je to tak, že cukry jsou pouhou podmnožinou (součástí) daleko širšího pojmu sacharidy, do kterého patří navíc ještě celá řada dalších látek, které si naopak s pojmem cukr nebo sacharid téměř nikdo nespojuje.“

Čtěte více na: http://www.vi­talia.cz/clan­ky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/#ixzz4U4mKRjHD
.
http://www.vi­talia.cz/clan­ky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Šidlo, není to chemická hantýrka, jen jsem chtěl rozlišit jednodušší cukry chutnající sladce (o které tazateli šlo), a polysacharidy které si přijímáme s běžnou potravou, třeba ve formě škrobu v obilninách. Sacharidy jsou vlastně složitějšími alkoholy. Z těch druhých si naše tělo enzymaticky polysacharidy rozštěpí na ty jednodušší. Tam patří sacharóza z řepy a třtiny, fruktóza, maltóza, laktóza, glukóza a další. Liší se jen molekulovou hmotností a strukturou. Společným znakem je jen vícenásobný výskyt skupin -OH (hydroxylových). Glycerin (3×OH) se už za sacharid nepovažuje i když má nasládlou chuť. Ten nejjednodušší alkohol (mimo methanolu) se vyrábí právě enzymatickým štěpením složitějších sacharidů.

před 2886 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek