Moc jsem o tom nikdy nepřemýšlela, ale počkám až zacvaknou víčka a obrátím sklenici. Kdyby některá nebyla dostatečně uzavřená, v tomto okamžiku by obsah začal vytékat. Mám jistotu, že jsou všechny správně uzavřené.
0 Nominace Nahlásit |
já je nezavařuji obrácené ale když se sterilují tak je obracím hned horké po vyndání z hrnce a hrušky ani nezavařuji jen je dám s horkým nálevem do sklenic uzavřu a obrátím , tím tlakem nálevů na víčko se pěkně uzavřou a není pod víčkem vzduch a dobře drží – to si myslím já …proto to tak s úspěchem dělám.
http://img.nadapenny.com/t20/11309/nadap034142970820237.jpg
0 Nominace Nahlásit |
Je hneď kontrola, či viečko tesní. Ak si prejdete s takto zavretým
viečkom po ruke, nesmiete cítiť vlhko.
Pri zavarovaní sú poháre normálne, viečkom hore. Po vybratí sa položia
viečkom dole.
0 Nominace Nahlásit |
Tento postup je využitelný např. při konzervaci marmelád. Podmínkou je aby marmeláda při nalévání do sklenice byla horká a nenaplnit sklenici až po okraj. Po otočení dnem vzhůru vznikne nahoře bublina horkého vzduchu, ta pak po ochlazení vytváří podtlak a víčko utěsní.
Upravil/a: dudu
0 Nominace Nahlásit |
Barbakane, dělám to i s pečenými čaji. Horký obsah – po dopečení
v troubě – se ihned dá do čistých sklenic, zavře a otočí se to. Je to
proto, že zaprvé je rázem kontaktem s horkým obsahem sterilní celá
sklenice včetně víčka zevnitř, zadruhé – vzduch, který ve sklenici
ještě je a který také obsahuje bakterie, projde horkým obsahem – a je po
bakteriích. Kontrola, že sklenice neteče, je jako bonus navíc.
Naučily nás to tak naše maminky a je dobře, že to děláme, má to
smysl – obsah je sterilní a nekazí se.
0 Nominace Nahlásit |
Je to zátěž na víčko. O zbytek se postará smršťování plynu.
Horký vzduch zaujímá ve sklenici větší objem a při ochlazování se objem
chladnoucího plynu (vzduchu) ve sklenici zmenšuje a vytváří se tak podtlak,
při kterém víčko dokonale přilne na pryžové těsnění víčka a drží.
Otočení sklenice víčkem dolů je jednoduchou pomůckou, jak víčko dobře a
rovnoměrně po dobu vychládání zatížit.
0 Nominace Nahlásit |
Protože teplý vzduch stoupá vzhůru a když je sklenice postavená normálně, vytvoří se na víčku tlak a proto jde potom sklenice ztěžka otevřít?
(To jen hádám, proto je tam ten otazník.)
A nebo aby nepraskly? Přecijenom je menší šance že sklenice praskne, když je zespodu opřená o víčko než když stojí sklem přímo na plechu pod kterým žhne plamen.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |