Jestli je třeba po vyklepání ten kov tvrdší, ostří trvanlivější,
nebo má nějakou jinou přednost. Nebo je lepší to vzít na brusce, při
čemž se nevlní ostří? Samozřejmě při sečení se pak musí v obou
případech přibrušovat brouskem…
(Klepu kladívkem, ale jeden čas jsem to bral bruskou a přišlo mi to stejné.
Bohužel jsem u toho dlouho nevydržel, takže nemám žádné spolehlivé
závěry.)
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, dust8 před 1630 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
No když tě zajímá ostří a jeho trvanlivost, tak se naklepání kosy nevyhneš. Klepáním se materiál zhutní a ostří je tvrdší a více odolnější ztupení. Třeba páčidla, montajzny a pod. jsou na koncích vykovávány právě aby byly odolnější a neohýbaly se. Dříve byly vykovávány i zednické skoby, kramle atd. Jo ale to byla řemeslná práce ještě kvalitní. Sekáč který by měl posekat větší kus louky nebo pole by tě s ostřením hnal. To by ostřil po každém máchnutím kosou!!
To je jako by jsi chtěl, aby holič v oficíně ostřil břitvu na brousítku z krámu.
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Broušená se daleko dříve otupí a neseče, nebo seče špatně. Taky ji rychleji ubývá. A dobrá kosa je poklad.
0 Nominace Nahlásit |
Staří sekáči by tě s bruskou hnaly až za humna. Naklepat kosu na babce je také kumšt.
0 Nominace Nahlásit |
Mosoj – nejsem od železa, takže si nechám poradit. Ale co píšeš se ková za tepla. Při klepání zas tolik tepla nevzniká a i kdyby, tak se to stejně nezakaluje studenou vodou. Takže odkud by bylo to zhutnění nebo ztvrdnutí, jak píšeš? Třeba jo, ale potřeboval bych to vysvětlit…
hufnágl- na staré sekáče kašlu, taky už mám hafo hektarů v rukách. Určitě se kosa broušením na brusce rychleji zbrousí, – to co by se jinak vyklepalo do ostří jde na brusce do háje. Ale na tom dnes už tak nezáleží, mě zajímá trvanlivost ostří.
Kup si „rakušanku“ a vydrží ti až do důchodu, ale tak si myslím,že už nebude tak kvalitní jak kdysi.
Hufnágl,
není vaše odpověď v rozporu s vaší otázkou, v níž jste upřednosntil elektrickou brusku?
Ale přemýšlel jsem a trochu si líp vzpoměl. Opravdu jsem kdysi několikrát kosu brousil na brusce a bylo to výborné. Ostří drželo dlouho. Jenže asi po třetím přebroušení už to vydrželo méně. To znamená, že občas to člověk může ošidit a nabrousit bruskou, protože tam ještě zůstalo dost zhutnělé oceli s předchozích klepání. Ale není dobré to tak dělat moc často.