Avatar uživatele
EKSOT123

Může být nějaký rozdíl v kvalitě ostří klasické ruční kosy při klepání versus broušení na brusce?

Jestli je třeba po vyklepání ten kov tvrdší, ostří trvanlivější, nebo má nějakou jinou přednost. Nebo je lepší to vzít na brusce, při čemž se nevlní ostří? Samozřejmě při sečení se pak musí v obou případech přibrušovat brouskem…
(Klepu kladívkem, ale jeden čas jsem to bral bruskou a přišlo mi to stejné. Bohužel jsem u toho dlouho nevydržel, takže nemám žádné spolehlivé závěry.)

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, dust8 před 1613 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

No když tě zajímá ostří a jeho trvanlivost, tak se naklepání kosy nevyhneš. Klepáním se materiál zhutní a ostří je tvrdší a více odolnější ztupení. Třeba páčidla, montajzny a pod. jsou na koncích vykovávány právě aby byly odolnější a neohýbaly se. Dříve byly vykovávány i zednické skoby, kramle atd. Jo ale to byla řemeslná práce ještě kvalitní. Sekáč který by měl posekat větší kus louky nebo pole by tě s ostřením hnal. To by ostřil po každém máchnutím kosou!!

To je jako by jsi chtěl, aby holič v oficíně ostřil břitvu na brousítku z krámu.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Broušená se daleko dříve otupí a neseče, nebo seče špatně. Taky ji rychleji ubývá. A dobrá kosa je poklad.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hufnágl

Staří sekáči by tě s bruskou hnaly až za humna. Naklepat kosu na babce je také kumšt.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
EKSOT123

Našel jsem na netu pojem " Deformační zpevnění " .

před 1612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

Našel jsem na netu pojem " Deformační zpevnění " .

před 1612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

Mosoj – nejsem od železa, takže si nechám poradit. Ale co píšeš se ková za tepla. Při klepání zas tolik tepla nevzniká a i kdyby, tak se to stejně nezakaluje studenou vodou. Takže odkud by bylo to zhutnění nebo ztvrdnutí, jak píšeš? Třeba jo, ale potřeboval bych to vysvětlit…

před 1613 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

hufnágl- na staré sekáče kašlu, taky už mám hafo hektarů v rukách. Určitě se kosa broušením na brusce rychleji zbrousí, – to co by se jinak vyklepalo do ostří jde na brusce do háje. Ale na tom dnes už tak nezáleží, mě zajímá trvanlivost ostří.

před 1613 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Kup si „rakušanku“ a vydrží ti až do důchodu, ale tak si myslím,že už nebude tak kvalitní jak kdysi.

před 1613 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Hufnágl,

není vaše odpověď v rozporu s vaší otázkou, v níž jste upřednosntil elektrickou brusku?

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-brousek-na-ostreni-nozu-a-nuzek-predem-namaci-do-vody#discussion

před 1612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Jde o ruční brousek, o němž je v otázce řeč.

před 1611 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

Když už jste to rozvrtatali, tak se přidám. Je pravda, že Hufnágl uzamčel otázku aniž by dostal dostatečnou odpověď. Navíc jako nejlepší označil odpověď na otázku, na kterou se vůbec neptal. Ptal se na ruční brousek, a tam nějaké chlazení nemá zas tak velký vliv. Navíc to nepatrné zvlhčení by to stejně moc neochladilo. Jinak je pravda, že se nůžky nevyklepávají, klepa se pouze kosa a srp, event lze i některé druhy motyk.

K mojí otázce: dal jsem jim body, protože mají pravdu a navíc mě H. nasadil brouka do hlavy s tou rakušankou. Ale samotné odpovědi jsou na úrovni vlastních přesvědčení, nic víc. Ale to „deformační zpevnění“(nikoli zakalení, nebo se to možná s kalením v něčem podobá, ale není to jisté), co jsem si našel, bude asi ono. Jenže to není tak jednoduché, ten proces nebude homogenní ve všech mikropartiích klepaného materiálu. Deformační zhutnění by si u této mé otázky zasloužilo podrobnější popis, ale bohužel se odpovídači k tomu nedostali.

Ale přemýšlel jsem a trochu si líp vzpoměl. Opravdu jsem kdysi několikrát kosu brousil na brusce a bylo to výborné. Ostří drželo dlouho. Jenže asi po třetím přebroušení už to vydrželo méně. To znamená, že občas to člověk může ošidit a nabrousit bruskou, protože tam ještě zůstalo dost zhutnělé oceli s předchozích klepání. Ale není dobré to tak dělat moc často.

před 1611 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad EksotT123

Děkuji. za Váš názor.

před 1610 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1612 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek