Nejprve je srp třeba vyklepat tvrdým kladívkem na babce. Potom přebrousit a strhnout otřepy mokrým brouskem na kosu. Můžeme brousit oběma směry, je však nutné dodržovat hodně ostrý úhel srpu.
3Kdo udělil odpovědi palec? paul1, dust8, aliendrone
před 1209 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To chce správný grif, těžko se to vysvětluje. Mě to naučila moje babi, když mě bylo asi 15 let. Přímo mě ukázala jak na to, stejně tak jsem se naučil sekat kosou a naostřit ji.
0 Nominace Nahlásit |
Srp (ani kosa) se na rozdíl od většiny ostatních řezných nástrojů NEBROUSÍ, i když mnozí tu činnost chybně nazývají. Účelem broušení je obnovení či znovuvytvoření ostří. Tato činnost je u srpu a kosy nazývána klepání či vyklepávání a není to broušení, protože při broušení (např. nože či dláta) se děje mechanicky něco zcela jiného. Po vyklepání se pak ostří během sekání pravidelně tzv. obtahuje, protože ostří je tak tenké, že vzniká tzv. grot a ten se při sekání ohýbá a účelem obtahování je tento ohnutý grot odstranit. Je řeč o rozměrech hluboko pod 1 milimetr. A po nějaké době je třeba znovu provést „broušení,“ zde tedy správně vyklepání. Někdy je ta doba celkem krátká, když při sekání nešťastnou náhodou potká srp/kosa kámen, tvrdé dřevo nebo drát.
0 Nominace Nahlásit |
Po naklepání používám nejdříve pískovcový brousek, který spíš
ostří rovná a tvrdý brousek až po nějaké době, kdy je ostří už
mírně otupeno sekáním. Tahy brouskem provádím výlučně od držadla ke
špičce, střídavě po obou stranách při mírném sklonu brousku vůči
rovině ostří. Je-li ostří víc otupeno, je vhodné volit sklon brousku
větší.
Srp se brousí blbě, s kosou to jde podstatně líp. Velice lehko se při tom
řízneš, obvykle do ukazováčku shora mezi prvím a druhým kloubem
(počítáno od dlaně), tak bacha!
Upravil/a: orwell
0 Nominace Nahlásit |
Sežeň si východoněmeckou marku. Komouši na ní ten pracovní postup zvěčnili. Myslím, že to dělali kladivem