Objednala jsem si krouhané zelí a a nakládám ho jako obvykle do sklenic.
Jenže mám nedostatek sklenic (nebo moc zelí) a tak potřebuji improvizovat.
Myslíte, že můžu využít plastovou nádobu s víkem (původně chladicí
box do auta) a jak mám postupovat?
Doplňuji:
mowla: kdybych měla na dosah kameninový hrnec nebo bečku, tak to
neřeším!
beer: já právě našla takovou plastovou věc, ve které vozím jídlo
v autě. Dávají se do toho zmrzlé náplně z mrazáku aby se zachoval chlad
a celé se to dokonale zavře. Je to taková lednice do auta, ale ty náplně
bych samo nepoužila. Když jezdím po výstavách se psy, vydrží mi tam
jídlo bez problémů i několik dní. Je to asi plast vhodný k potravinám a
dobré víko.
Asi to prostě zkusím, ostatně: mám to zelí vyhodit rovnou nebo až po
nezdařeném pokusu?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? beer, bolak, Pájo, IK, anonym před 4036 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Nevím, nevím – plastová.. raději, když už plastovou, tak nějakou od
potravin ve velkém balení, kdy bývá potravina přímo v kontaktu s tím
plastem – třeba od marmelády ap.
Kamoš kdys dělal v čemsi plastovém kvašáky, chutnali jsme a… více
nikdy ))
Doplňuji:
Hotové potravině ten plast chladícího boxu nevadí. Jenže při tom
mléčném kvašení jde o celkem agresivní proces a plast, který k tomu
není vyroben se může chovat všelijak..něco se může dostat z plastu do
zelí, cosi zase ze zelí do plastu atd.
Pokud nic jiného není doma ani v okolí (viz odp. www), vyzkoušej a holt se
vokáže ))
Upravil/a: beer
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, www Nahlásit |
Odpoveď byla označena jako užitečná
Jde použít i silný igelitový sáček Jde o to zabranít oxydaci zelí vzduchem a kontaminaci kvasnými muškami. Zelí musí být potopené ve vymačkané slané šťávě nebo ve slaném vodním roztoku. Zatížené vyvařeným prkénklem a dlažební kostkou.Na použité nádobě tolik nezáleží.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Ano, můžeš…
Postupuj jako u sklenic – zelí prosol, okořeň a namačkej.
Trošku problematické je u takové nádoby (velké víko) zabránění
vnikání vzduchu – přetáhni přes okraj plastový pytlík (pytel) s co
nejmenším množstvím vzduchu a zajisti jej gumou.
A není lepší kameninový hrnec? 😉
0 Nominace Nahlásit |
Zkus to.
Ale jak píše beer, záleží na plastu a je to trochu sázka do loterie. Ne
nadarmo se sklo a keramika řadí narozdíl od plastu k ušlechtilým
materiálům.
Určitě dej vědět, jak to dopadlo…
0 Nominace Nahlásit |
Myslím,že by to šlo jen ta nádoba by asi už nešla použít na nic jiného. Zápach ,vůně po kyselém zelí v té nádobě zůstane.
3Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, anonym, anonym
před 4036 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Měl bych stejné obavy jako Beer, ale pokud nic vhodnějšího není,
vyzkoušej. Budeš ještě muset ten velký povrch něčím zatížit, aby zelí
bylo pod vodou.
P.S: v okolí není žádné veřejné stravování? V hospodě, ve škole ap.
bys našla vhodnější nádobu 😉
0 Nominace Nahlásit |
Nojo, ochucené nakrouhané zelí musíš zatížit, aby pustilo šťávu a mohlo dobře prokysat. Asi bych v takovém přtípadě doporučilo ho důkladně prohníst ješětě před natlačením do nádoby. Na kysané zelí znám pouze dřevěné nebo kameninové soudky a zelňáky. Nezapomeň, že budeš muset dolévat vodu, aby bylo zelí ponořeno. Nemám představu, zda Tvoje nádoba bude tyto podmínky splňovat. Zkusit to samozřejmě můžeš. A já Ti budu držet palce, abys to nemusela vyhodit a bylo to dobré. Škoda každé zbytečné práce, ikdyž bez špatných zkušeností se nedají udělat ani ty dobré.
0 Nominace Nahlásit |
Před léta se kysané zelí prodávalo v dřevěných soudcích. Pro zjednodužšení jejich používání při sterilizaci a znovu použití. Se do nich dával igelitový sáček.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |