Avatar uživatele
anonym

Mohli byste mi nějak laicky vysvětlit, jak funguje mikrovlnka a papiňák?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3174 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Quimby

Mikrovlnné záření rozvibruje molekuly vody.
V papiňáku je vyšší tlak, a proto tam jde vařit za vyšší teploty, čili je jídlo udělané rychleji.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Falcon124

Trochu tu rozvinu Quimbiho odpověď…
V mikrovlnce se voda obsažená v jídle rozkmitá, vlyvem mikrovlnných vln (mikrovln) tyto rozkmytané částice předají svou energii –teplo– ostatním částicím, které je obklopují- jídlo se ohřeje.
pro ještě větší zjednodušení, mikrovlna je jako když natáhneš kuličku na Newtonově houpačce, to je rozkmitání částic vody a to, když ji pustíš a ona narazí do ostatních a předá jim sou pohybovou (kinetickou energii) to je, jako když se od té vody zbytek jídla ohřeje.
:) snad jsem pomohl

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek