Prosívám , mouka se provzdušní a těsto je kvalitnější. Také je to lepší proto, že se může při prosívání zachytit případné nečistoty, nebo i nějaké „zvířátko“.
Upravil/a: paul1
0 Nominace Nahlásit |
To možná bylo opodstatněné kdysi, kdy nebyla zaručená čistota mouky. Pokud je mouka skladovaná dobře, není k tomu dnes důvod.
1Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion
před 1475 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kuchařka povoláním nejsem, proto odpovím:
U přípravy většiny moučníků se používá mouka (pšeničná, žitná,
celozrnná, špaldová) a leckdy se v závorce uvádí, že se musí prosít.
Rovnou zapomeňte, že byste například u muffinů nebo bábovky naházeli
všechny suroviny do mixéru a vymíchali v těsto. Sdělení o prosetí
neignorujte, má své opodstatnění.
Prosetí je zakořeněno už z dřívějších dob, kdy se do mouky ještě nepřidávala protihrudkovací aditiva a vždy bylo potřeba se hrudek zbavit, aby se netvořily ani později při zpracování. Prosetá mouka v kynutém těstu výsledný produkt neudusá a proces kynutí urychlí. Vaše pečivo bude lehké a provzdušněné.
Dalším důvodem prosévání je snadnější vmíchání do bílkové pěny (piškotové korpusy, bublaniny). Při běžném skladování se v mouce utváří vlhkost a prosetím se mouka vysuší, provzdušní a nakypří.
Prosetí je výhodné i z hygienického hlediska. Moučné červy můžete snadno přehlédnout, ale prosetím se v sítu zachytí. Mouku, ve které takové červy najdete, už ale dále nepoužívejte.
Prosévat můžete pšeničnou, žitnou i špaldovou mouku, jen u jejich celozrnné varianty budete potřebovat hrubší síto, které nezachytí drobné slupky. Stejná prosévací pravidla platí i pro moučkový cukr, kakao, kypřicí prášek a krupici. 🙂
https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/2797-proc-prosevat-mouku.html
0 Nominace Nahlásit |
Podle toho, co se připravuje.
Někdy mouce provzdušnění prospěje.
0
před 1475 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |