Už ne, ale kdysi jsem bydlel v domě kde to tak bylo. Mimo toho byla do komínu vyvedena i pec na chleba.
5Kdo udělil odpovědi palec? ReHu, annas, anonym, johana 56, briketka10
před 3317 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Znám dva takové – mizivé %…
😉
V novostavbách vůbec a i ve starých staveních se široké sopouchy
omezují (ztráty tepla) – nemluvě o tom, že leckdo topí všelijakými
´hnusy´ – a tím pádem sopouch degraduje…
Zanikání řemesel a neúcta k nim…
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, anonym, johana 56, briketka10
před 3317 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Strýc tento typ udírny kdysi využíval, ale ač po dobu uzení pálil jen kvalitní dřevo, celý proces trval dlouho – několik dnů. Maso bylo vysušené a černé od kouře tak, že je před konzumací bylo třeba omýt.
Upravil/a: dudu
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, anonym, briketka10, gecco
před 3317 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ne máme samostatnou udírnu, do komína ale máme vyvedenou velkou pec na chleba.
3Kdo udělil odpovědi palec? anonym, briketka10, gecco
před 3317 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Brácha má barák po babce, taková udírna v něm byla, ale při rekonstrukci ji zazdil (i tak se „sto roků“ nepoužívala).
3Kdo udělil odpovědi palec? anonym, briketka10, gecco
před 3317 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne, ani jsem to nikde neviděla. Asi to je hodně stará záležitost.
Mám samostatnou vyzděnou udírnu. Na zahradě.
0 Nominace Nahlásit |
Ano mám, náš barák je z roku 1809, má v černé kuchyni vestavěnou udírnu se samostatným komínem, topeniště je v přízemí, udírna je o patro výš s přístupem ze schodiště, ale v životě jsem to nepoužil. Udíme ve zděné udírně na zahradě.
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, gecco
před 3316 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ano,ale nepoužívám,je to starý komín,a na něj je napojen sporák,kde se stále topí jen dřívím >>> co kdybych to chtěl jednou zkusit…
2Kdo udělil odpovědi palec? anonym, briketka10
před 3316 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To nemám a nevím jak by to uzený pak vypadalo,když tomíp uhlím.
Koukám,že bez upravení otázky bysme to asi těžko pochopili.
Uhlím se topí Pavlíčku už dávno,neznám komín,kde by topili před 50ti
či více lety jen dřevem.
Upravil/a: anonym
0
před 3317 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ty jsi teda trefil hřebík na hlavičku, jen co je pravda. Jak můžeš znát komín před 50 lety, když tě pan otec měl někde? To máš z doslechu? Oni, na vesnici před půl stoletím topili uhlím, ti chudší hnědým, movitější černým a koksem, ti nejbohatčí atrancitem a pastoušku vyhříval reaktor umístěný na návsi.
Jugare a kdybys přidal PET-ky, bylo by to papáníčko pro tebe.
Ty udírny, pokud nevíš, byly stavěny v době, kde se převážně topilo
dřevem.Ále, jako bych házel hrách na zeď!
To pamatuješ teda víc než hnědý uhlí,to se pálí už dlouho.
Už vidím lidi,jak topí dřevem na uzení,to mi kebulka nebere.
Gecco, myslíš perle? 😁