Mám své vlastní zkušenosti z dřívějška i dnes. (provoz školky). Výživové a energetické normy jsou nastaveny tak, že strava pro děti, má být optimálně vyvážená, avšak reálně tuto stravu děti nemají v oblibě a tím pádem odcházejí od oběda bez nároku na něco, co jim opravdu chutná. Zlepšila se kvalita, resp. jedí dnes děti rády to, co si na ně vymyslel zákon?
Zajímavá 0 před 3005 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Normy ve školních jídelnách byly vždy…
Námv 70. letech vařily kuchařky výborně ;) Přídavky (kluci byli jak
nezavření) byly již bez masa. Nikdo nás nijak nešidil…
Negativní zážitek mám z 2. třídy, kdy mne vychovatelka přinutila
dojíst pro mne „odpornou“ mlékovou polévku (brrr)… skončila opět na
talíři. Od té doby jsem měla klid… +)
Nejedla jsem „zemlbábu“, rýžový nákyp, žlutou hrachovou kaši,
škubánky a šišky s mákem. Vždy mi paní kuchařky daly náhradou druhý
oběd. Vařila se 2 jídla (pro I. a II. stupeň ZDŠ).
Polévky byly chutné, ale děti o ně moc nestály a tedy nastoupil „mus“,
dozor v jídelně naléval polévku a dohlédl na to, aby se alespoň 1/2
snědla…
Dcera v 80. – 90. letech v jídelně moc spokojená nebyla, ale vždy
něoi snědla. Zavedly se denně jako přídavek saláty. Babička šla do
důchodu a skončila povinnost stravovat se ve školní jídelně.
Mladší dcera chodila do jídelny a družiny jen v 1. třídě (r. 2000).
Ještě ve 2. třídě jsme 3 měsíce vyzvedávali obědy, ty však byly
nechutné, přesolené, 3 minikostičky masa… Obědvala pak již jen doma
nebo u babičky.....
odně záleží na kuchařkách, jak jídlo uvaří a zda bude chutné. Na
skladbu jídelníčku dohlíží odborníci (od padesátých let…). To, že
dětem něco nešmakuje je normální. Tisíc lidí, 1 000 chutgí. 😁
.Ideální je podávat 2× v týdnu luštniny pravidelně ryby i bezmasá
jídla … děti to nemají v oblibě a často neznají…
Hranoliky, hamburgry, párek, smaž8k, pizzu a grilované kuře, tatarku,
kečup, gyros znají všechny současné dětii i školkové.
Dnes je problém již ve školkách. Některá jídla děti z domova vůbec
neznají a často je odmítají ;(.
Před školními jídelnami (chodívám jen kolem 3) stojí mnoho důchodců a maminek na MD s kočárkama, vyzvedávají zakoupené obědy často pro 2 – 3 osoby..... Někdo je zřejmě spokojen a je to bez práce 🙂.
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Nevím co bylo dříve za normy, ale obědy mi ve škole vesměs chutnaly. Stačilo si zrovna vybrat to oblíbenější. Polévky však moc dobré neměly a často jsem je přeskakoval. Někdy jsem si vzal i kompot, či ovoce. Z jídel jsem neměl rád rybí filé, dušenou kapustu a takovou tu hnědou omáčku k hovězímu a těstovinám. Brr z z toho se fest zvedá kufr. Měl jsem mimo jídla rád i ten jejich granulovaný čaj s citrónem, kterého jsem vypil klidně i dvě skleničky za sebou. Co se týká dnešní kvality jídla, tak dětem nezávidím. Samá norma a experimenty. Pořád je tu však možnost vařit dětem vlastní obědy ne? Zajímalo by mě spíš jak jsou na tom s bezlepkovým a bez aleregenovým jídlem a co v tomhle směru mohou nabídnout?
0 Nominace Nahlásit |
Již dospělý jsem se stravoval ve dnešní školní jídelně a byl to vysoký luxus. Jídlo bylo výborné, nesrovnatelné s tím, co jsem zažil jako žák v 60–70 letech.
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že jakékoliv normy byly vždycky na h… Ale na druhé straně i ze zeleniny se dají udělat dobrá jídla, je to na šéfkuchaři. Já si pamatuju, že ze školní jídelny jsem odcházel hladový, skoro nic jsem nedokázal pozřít a doma se dokrmoval suchým chlebem. Vyhozené peníze. Ale dnes je to už možná lepší.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3005 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 605 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |