Jde o to, aby samotná tinktura výrobou ze vstupního materiálu vytěžila co nejvíce účinných látek. [!]
Jde o lihem macerované byliny, jako např. rumánek, šalvěj, měsíček (kvítky), anebo i kořeny- kozlík, třapatka… taky se dají vysušit. Postup výroby tinktury je mně jasný, ale…
Mám možnost/přístup jak k čersvým bylinám, tak si je mohu i nasušit. Jenomže nevím (a tady mně neporadí ani nejchytřejší z nejchytřejších elkon se svými linky bo názory na netu rozhodně NEJSOU jednotné), která z cest je zde příznivější pro výsledný produkt. Když to vezmu selským rozumem, tak v sušině se požadované látky jaksi koncentrují (proto také třeba na čaj použijeme méně sušené směsi než čerstvé). Při maceraci to také může být prašť jako uhoď- mohu použít sto čerstvých kvítků o hmotnosti 20 deka anebo rovněž sto sušených o hmotnosti 20 gramů. Jenže zde se dostáváme ke koncentraci. Pokud pro dobrou tinkturu má být vstupní materiál s lihem v poměru 50:50, tak na sušinu z příkladu mně bude stačit dvě centi lihu, zatímco na čerstvé byliny budu potřebovat dvě deci lihu. A tady už se mně trochu nezdá, že bych ve dvou deci tinktury pak měl stejný obsah účinných látek z byliny, jako v těch dvou centi tinktury ze sušiny. A další věc, z čerstvých kvítků do lihu určitě dostanu i nějakou tu vodu, takže i to „volume“ tinktury klesá, krom toho, že si nemyslím, že tedy obsah látek bude v obou případech stejný. 🤦♂️ Co myslíte? Nebo snad dokonce VÍTE? Docela by mně taková informace, založená na jakýchs takýchs relevantních poznatcích, pomohla (to je jedno, že vás to třeba nezajímá a že tomu nehovíte anebo naopak nepřiznáte, že tomu vůbec nerozumíte a bla bla bla bla bla). Děkuju.
Zajímavá 0 před 85 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Sám píšeš, že se názory různí. Je fakt, že některé rostliny je potřeba sušit, jiné použít čerstvé. Např. Schisandra má lepší účinky sušená než čerstvá. Takže si to musíš vyzkoušet sám. Co člověk, to názor, nebo hledej a přikloň se pak k většině.
0
před 85 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Elkon, v otázce je řeč o tinkturách. Možná ti to jen uteklo, anebo nevím, proč sem pleteš sušené ovoce, benefity jeho sušení, obecně konzumaci ovoce. Možná jen blábolíš, jako obvykle. Děkuju.
Když už ani nevíš co jsi napsal v nadpisu, tak se objednej do Kateřinek, to je z toho tvého zapadákova nejblíž.
Drap | 1485 | |
annas | 1221 | |
quentos | 983 | |
led | 674 | |
marci1 | 647 | |
Kepler | 614 | |
mosoj | 608 | |
hanulka11 | 556 | |
gecco | 433 | |
iceT | 426 |
Hobby |
Hry |
Online hry |
Hádanky a hlavolamy |
Ostatní volný čas a hobby |