Avatar uživatele
Hakunamatata

Má v sobě kůra citrusů víc chemie než třeba jablko?

Je jasné, že všechno se stříká – jablka, broskve, citrusy, rajčata…

Myslíte, že kůra citrusů má v sobě více chemického sajrajtu než ostatní ovoce a zelenina? Nebo že je to jen předsudek, protože většinou je u nich uvedeno, že kůra je chemicky ošetřena a tak ji vehementně loupeme a vyhazujeme i když je v ní nejvíc vitamínů. Pokud ano, máte pro to nějaké argumenty?

Já osobně si myslím, že to vyjde nastejno. Citrusy jen omyju a odšťavňuji i se slupkou.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? autacek, Krepy před 4175 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Krepy

Přesto je třeba, abyste se na citrusových plodech něčeho vyvarovali: kůry. Citrusové plody jsou po ruční sklizni – mechanizovaná sklizeň je poškozuje – ošetřovány stimulátorem zralosti, omývány a impregnovány voskem. Jako nezbytná ochrana pro transport z teplých krajů k nám se k nim přidávají i silné prostředky na ochranu proti plísním a jiným škůdcům. Jedná se hlavě o tyto zdraví škodlivé substance: bifenyl (E 230), orthofenylfenol (E 231), orthofenyfenolát sodný (E 232) a thiabendazol (E 233). U pracovníků, kteří přicházeli do kontaktů s posledními dvěma zmíněnými látkami, bylo zjištěno poškození jater a nervů. Dokonce jsou známy i smrtelné otravy.

Zdroj: http://www.vi­talia.cz/clan­ky/citrusove-ovoce/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Naše rodina nekonzumuje ani kůru z citrusů, ani slupky z jablek. Jablka jsou také navoskovaná, kvůli přepravě a skladování.http://www­.coop.cz/maga­zin/1_2004/ci­rusove_plody.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kristinka

my zase kupujem lacnejšie jablka nie sú navoskované ale nemajú tiež tie známe chemikálie čo chránia jablká pred plesňou napríklad??

před 3824 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek